Prostreno.cz

Zdravotní účinky čaje nejsou tak zázračné

Pijete čaj s tím, že vám zásadně vylepší kondici? Tento nápoj má své nesporné benefity, ale samospásný rozhodně není. A proč mají výzkumy zkoumající jeho účinky trochu mezery?

Zdá se, že jestli existuje nějaký všemocný magický elixír, pak je to čaj. Četné studie neustále poukazují na jeho výhody, jež zahrnují zlepšení srdeční činnosti, snížené riziko rakoviny, odvrácení demence i diabetu, regulaci škodlivého cholesterolu nebo silnější imunitu. Je snad nějaký zdravotní přínos, který by mu nebyl přisuzován? Asi jen těžko! Vážně je ale tak zázračný, jak se říká?

Mnoho povyku pro nic?

„Je pravda, že čaj obsahuje antioxidanty bojující proti nemocem, takže nějaké pozitivní účinky rozhodně má,“ připouští lékař a zároveň ředitel výzkumného centra prevence americké Yaleovy university David L. Katz. „Ovšem veškerý humbuk kolem něj má tendence dávat sliby, které věda zatím nemůže splnit. Čaj vám pravděpodobně nevyléčí depresi, neodstraní alergii ani nezajistí plodnost,“ domnívá se odborník. Měli bychom tedy s důvěrou k němu šetřit? A víme vůbec, co vlastně pijeme?

Není čaj jako čaj

„Když specialisté hovoří o čaji, myslí tím zelený, černý, bílý a oolong. Všechny tyto druhy se vyrábí z lístků rostliny Camellia sinensis. Bylinné nápoje, jako je například heřmánek nebo máta peprná, nejsou technicky vzato považovány za čaj. Jde o nálevy jiných rostlin s odlišnými nutričními vlastnostmi,“ vysvětluje lékař David L. Katz. A jak je to tedy s těmi slibovanými schopnostmi?

Možná jsou, možná ne

„Pořád nemáme dostatek důkazů. Stále chybí klinické studie provedené na lidských pacientech, které by nevyvratitelně potvrdily, že přidání čaje do každodenní rutiny zásadně změní zdravotní výsledky k lepšímu. Naprostá většina průzkumů byla pozorovacích, což znamená, že se s naprostou jistotu neví, zda jsou benefity sledované u příznivců čaje výsledkem jeho konzumace, nebo tu nehrají roli jiné faktory,“ překvapuje jmenovaný vědec a zdravotník. Napadá vás, že si ten další šálek už nedáte?

Péče o zdraví si žádá větší pozornost

„Čaj je určitě výhodnější než jiné nápoje. Nemůžete se ale spoléhat na to, že svede zázraky. Soustřeďte se tedy i na jiné návyky zdravého životního stylu, jako je třeba sport,“ doporučuje výživová poradkyně a mluvčí Americké dietetické asociace Lona Sandon. Zjednodušeně řečeno – tento nápoj je v určitých směrech přínosný, ale jistě ne samospásný.

Zdroj: www.urologyofva.net, www.heathline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat