Prostreno.cz

Podceňování obyčejné okurky je velká chyba

Patří do čeledi tykvovitých, pochází z Indie, řadí se mezi nejstarší druhy zeleniny a výborně plní funkci výživné a osvěžující svačiny. Účinky podceňované okurky na zdraví těla, o kterých se moc nemluví, jsou šokující! 

Dlouhá léta se okurka setá (Cucumis sativus) považovala především za „dietní jídlo“, a to pro svůj nízký obsah kalorií. Tato vodou nasycená zelenina ale obsahuje značné množství vitaminů, minerálů, antioxidantů, fytonutrientů a elektrolytů, které mají širokou škálu přínosů pro lidské zdraví. Co všechno může udělat pro to vaše?

Obohacuje tělo o důležité látky

Ať už čerstvá nebo nakládaná, okurka má přirozeně nízký obsah kalorií, sacharidů, sodíku, tuku a cholesterolu, dále obsahuje vitaminy C a K, vlákninu, bílkoviny, draslík, hořčík, mangan, antioxidanty, fosfor, měď, lignany, flavonoidy, třísloviny a betakaroten. Vše jmenované organismus pochopitelně potřebuje.

Hydratuje

Okurky mají vysoký obsah vody, konkrétně 95 procent, proto jedna porce (asi 120 gramů) je pro závlahu těla a uspokojení touhy po hladu stejně účinná jako sklenice vody. Možná proto franský král a první středověký římský císař Karel Veliký okurky pěstoval na svých italských zahradách v 8. a 9. století.

Je prevencí proti rakovině

Okurky obsahují vysoké hladiny rostlinných sloučenin zvaných cucurbitaciny. Ty jim dávají hořkou chuť, nicméně vědci prokázali, že uvedené vysoce oxidované tetracyklické triterpenoidy zároveň vykazují slibné protirakovinné aktivity a mohou zastavit množení rakovinných buněk (1).

Upravuje trávení

Obsah vody v okurkách se stará nejen o hydrataci, ale i regulaci pohybů střev. K tomu přispívá i přítomnost rozpustné vlákniny, která podle akademiků dokonce mírně snižuje hladinu cholesterolu a cukru v krvi (2).

Snižuje krevní tlak

Středně velká okurka obsahuje 273 miligramů draslíku a jen 4 miligramy sodíku. Draslík je jednou z těch živin, o nichž je známo, že regulují krevní tlak a snižují riziko kardiovaskulárních onemocnění.

Působí protizánětlivě

Zánět je přirozenou imunitní reakcí těla, jenže když se dostane do chronické fáze, může poškodit zdravé buňky, což vede k vážným zdravotním problémům, jako jsou srdeční choroby a některé druhy rakoviny. Ke zmírnění tohoto nebezpečného typu zánětu mohou pomoci okurky. Pravda je taková, že obsahují fytonutrienty, flavonoidy a triterpeny, které bojují s oxidačním stresem, jež zánět způsobují. Mimochodem, flavonoid fisetin zároveň chrání nervové buňky, zlepšuje paměť a snižuje riziko Alzheimerovy choroby (3). Ještě pořád je pro vás okurka podřadná?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612419/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/9925120/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26845554/, www.ipm.missouri.edu, www.netdoctor.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat