Prostreno.cz

Zdravé pečení bez cukru a bílé mouky

Pokud nahradíte mouku nebo cukr zdravějšími a nízkokalorickými alternativami, budete mlsat bez špatného svědomí, a přesto s velkým potěšením. Existuje však několik věcí, kterým je potřeba s novými surovinami věnovat pozornost.

Při slazení ovocem, jako jsou banány nebo datle, přinášíte do těsta cenné vitaminy a další živiny. Kromě toho může některé ovoce a zelenina také působit jako náhrada másla, mouky nebo vajec. Vzhledem k tomu, že ovoce a zelenina obsahují hodně vody, je těsto krásně šťavnaté a lahodně aromatické.

Datle

Oblíbeným příkladem jsou datle. 100 g cukru můžete nahradit 125 g datlí. Sice neušetří tolik kalorií, ale je to výrazně zdravější. Datle podporují trávení a mají spoustu antioxidantů.

Mrkev

Strouhaná mrkev je pro pečení také vhodná. Díky ní je těsto vzdušné a přirozeně ho osladí, takže můžete použít méně cukru.

Batáty

Sladké brambory se hodí k výrobě brownies. Díky lepivé konzistenci lze kromě menšího množství cukru použít také méně mouky a másla.

Červená řepa

Červenou řepu můžete přidat do čokoládových koláčů nebo muffinů. Poskytují mírně zemitou sladkost.

Vyměňte pšeničnou mouku

Bílá mouka má 364 kalorií na 100 g, stejně jako vysoký glykemický index. Nevede k dlouhodobé sytosti a negativně ovlivňuje hladinu zánětů v těle. To vše z ní dělá nejvíce nezdravý druh mouky.

Pokud chcete zhubnout, měli byste věnovat pozornost nejen spotřebovaným kaloriím, ale také makroživinám. Zvláště důležité je absorbovat dostatek bílkovin, protože podporují růst svalů, dlouhodobě nasycují a také zvyšují spalování tuků.

Proteinový prášek

Oblíbenou variantou je proto nahradit pšeničnou mouku proteinovým práškem. Nikdy byste však neměli mouku syrovátkovým práškem nahrazovat 1 : 1, protože neobsahuje potřebné adhezivní vlastnosti. Nejlepší je přidat proto do těsta vlhkou složku, jako je jablečné pyré, banánové pyré, sladké brambory nebo podobně, aby se zlepšila konzistence. 

Špaldová mouka

Lehká špaldová mouka (typ 630) je vhodná pro nahrazení pšeničné mouky při pečení, protože má velmi podobné pekařské vlastnosti a také chutná podobně. Se 343 kalorií na 100 gramů nemá tato mouka výrazně méně kalorií než pšeničná mouka, ale je mnohem zdravější. Obsahuje více kvalitních bílkovin, více vitaminů a minerálů, má vyšší obsah vlákniny a tím déle nasycuje.

Celozrnná mouka

S celozrnnou moukou je to trochu obtížnější. Pokud si vyberete tuto variantu, budete potřebovat více tekutiny pro vaše těsto.

Mandlová mouka

Chcete-li, aby byl váš dort navíc bezlepkový, můžete použít mandlovou mouku, cizrnovou mouku nebo koksovou mouku. Mandlová mouka vyjde na 350 kalorií na 100 gramů, ale obsahuje mnoho vysoce kvalitních bílkovin. Má však horší vazebné vlastnosti než pšeničná mouka a absorbuje výrazně více vlhkosti.

Cizrnová mouka

Cizrnová mouka také obsahuje hodně vysoce kvalitních rostlinných bílkovin a také hodně vlákniny, ale není nízkosacharidový. Podobně jako mandlová mouka, v receptech na droždí můžete nahradit pouze 20 procent mouky cizrnovou moukou, ve všech ostatních plné množství mouky. Poměr však není 1 : 1, 100 g pšeničné mouky nahradíte 70 g cizrnové mouky.

Zdroj: www.healthline.com, www.verywellhealth, názory autora





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat