Prostreno.cz

Ocet v kuchyni jen nutné používat správně

Ocet. Běžně jím dochucujete koprovou nebo rajskou omáčku a letní houbová „mlíkačka“ by se bez něj taky neobešla. Vyznáte se ve všech druzích?

Podle vůně si ho nechte s ničím splést! Ocet je kombinací kyseliny octové a vody vyrobený dvoustupňovým fermentačním procesem. Nejprve se kvasinky živí cukrem nebo škrobem jakékoli tekutiny z rostlinné potravy, jako je ovoce, celozrnné výrobky, brambory nebo rýže. Tato kapalina fermentuje na alkohol. Alkohol je pak vystaven působení kyslíku a bakteriím octové kyseliny, a to po několik týdnů až měsíců. Tedy aspoň obvykle tomu tak je. Některé octy, jako je balsamico, lze nechat kvasit až 25 let.

Multifunkční pomocník

Slovo „ocet“ pochází z francouzského „vin aigre“ neboli kyselé víno. Byl vysledován až do roku 5000 př. nl v Babylonu, kdy se využíval k vaření, jako nápoj, lék i konzervační prostředek. Kyselost octa rozjasňuje chuť jídla, proto je oblíbenou součástí salátových dresinků, marinád, omáček či majonéz.  

Co se týče nutričního profilu, tak ocet má nízký obsah kalorií a živin. V závislosti na typu obsahuje jedna polévková lžíce 2 až 15 kalorií. Nejnižší kalorické verze, jako je destilovaný ocet, nemají žádnou nutriční hodnotu, v jiných se zase nachází stopové množství živin. Vzhledem k tomu, že většina octů neobsahuje sodík a cukr, jsou ideální přísadou k ochucení jídel při omezených dietách. K dispozici je přitom několik druhů octů. Umíte je používat?

Lihový ocet

Výsledná kyselost je ideální pro nakládání, protože lihový ocet nemění barvu ovoce a zeleniny. Je to také oblíbená levná volba pro čištění a úklid domácnosti.

Bílý a červený vinný ocet

Oba se hodí především do studené kuchyně, nicméně uplatňují se i při nakládání masa, dochucování omáček i polévek, k přípravě salátové zálivky vinaigrette.

Balsamico

Balsamico je vyrobeno z fermentovaného hroznového moštu (celých vylisovaných hroznů). Tento hustý, tmavě hnědý ocet může mít ve srovnání s jinými druhy o něco sladší a jemnější chuť. Dá se použít do salátových dresinků a marinád nebo zavařit do husté omáčky.

Rýžový ocet

Světlý rýžový ocet se těší oblibě především v Japonsku při přípravě sushi, ale je vhodný i na dochucování jiných pokrmů.

Jablečný ocet

Jablečný ocet má nižší kyselost a uplatňuje se v salátech, zálivkách, marinádách a sladších pokrmech.

Sladový ocet

Má silnou kyselou chuť, která se hodí pro omáčky nebo dipy. Pamatujte, že chutí je sladový ocet více sladký než kyselý.

Speciální ocet

Může obsahovat bylinky, jako je bazalka, hřebíček nebo skořice, často bývá ochucen i ovocnými šťávami. Použít ho lze především ve studené kuchyni, a to k dochucení čerstvých salátů, ale i polévek, omáček, marinád, dipů, zálivek nebo majonéz.

Zdroje: www.bzeneckyocet.cz, www.hsph.harvard.edu, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat