Prostreno.cz

Kombucha je novým kosmetickým trendem

Fermentovaný nápoj zvaný kombucha nabízí mnoho účinků, a to od podpory trávení až po silnější imunitu. Ovšem začal se objevovat i v pleťových krémech a sérech! Proč?

Fermentované potraviny vyvolaly ve světě zdravého stravování malé šílenství. Nebo velké? Chváleny jen nejen pro svou chuť, ale i prospěšné vedlejší účinky. A věda jen užasle přitakává!

Zázrak pro celé tělo?

Nejprve trocha teorie. Fermentované potraviny procházejí takzvanou mléčnou fermentací neboli kvašením. Je to prastarý proces, při němž se přítomné bakterie živí cukrem a škrobem, čímž produkují kyselinu mléčnou. Právě ta je klíčem k dlouhé trvanlivosti, přičemž vytváří různé kmeny probiotik, vítané enzymy, vitaminy skupiny B a omega-3 mastné kyseliny. Jde tedy o skutečný elixír, který tělo ocení. A to hlavně z těchto důvodů.

Ukázkové trávení a nezlomná obranyschopnost

Zmíněná probiotika obnovují rovnováhu ve střevech a příznivě ovlivňují trávení. Dále posilují imunitní systém a významně urychlují zotavení, když onemocníte. Konzumace fermentovaných potravin také zlepšuje vstřebávání přijímaných živin, podporuje duševní zdraví a snižuje riziko srdečních chorob. Na jejich seznam patří třeba kysané zelí, jogurty, kefíry, sýry a asijské speciality, jako je nápoj kombucha. Právě on si teď v péči o pleť získává značnou pozornost!

Záruka krásy i delšího mládí

„Fermentované produkty jsou dobré pro naše střeva, takže si myslíme, že jsou dobré i pro naši pokožku,“ připouští australská specialistka naturopatie Emily Segal. „V kostce řečeno, fermentovaná kosmetická péče vám pomůže při řešení problémů s projevy stárnutí, hyperpigmentací, suchostí kůže, akné i vleklými záněty,“ domnívá se i australská holistická lékařka Cassandra Hilton.

Nastává doba kombuchová!

„Speciálně kombucha je vyhledávaným doplňkem mnoha krémů, sér a esencí, protože se pyšní protizánětlivými účinky a vlastnostmi proti stárnutí,“ překvapuje zdravotnice Cassandra Hilton, která se soustředí na alternativní medicínské postupy. Ovšem pozor, sluší se dodat, že nejen kombucha sklízí jeden úspěch za druhým. Studie zveřejněná v magazínu The Journal of Medicinal Food prokázala, že fermentovaný ženšen stimuluje krevní oběh a poskytuje kůži hloubkovou výživu, čímž bojuje proti vráskám. Tak si můžete vybrat…

Zdroje: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22529959/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25430686/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24780623/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25694676/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/27413138/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/21660519/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3491619/





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat