Prostreno.cz

Esenciální oleje, bez kterých teď nemůžete vyjít z domu

K mání jsou v malých lahvičkách a patří k nezbytnostem jedinců i domácností. 100 % koncentrované výtažky z listů, semen, kořenů, jehličí, květů i plodů oceníte v každém ročním období, ale bez těchto pěti éterických olejů zrovna teď nemůžete vyjít z domu!

Koupit je lze téměř na každém kroku. Najdete je v supermarketech, květinkách, prodejnách zdravé výživy a dalších obchodech. Esenciální oleje jsou nezbytnou součástí aromaterapie a plně podporují funkci osobních strážců. Kterých pět by se právě teď mělo ukrývat ve vaší kabelce nebo tašce?

Citronová tráva

Příroda se probouzí a s ní i poletující hmyz a především klíšťata, která si již naši domácí mazlíčci nosí do pelíšků. Naštěstí je tu lemongrass, aromatická travina, která se běžně přidává do repelentů a vonných tyčinek. Můžete ji smíchat v rozprašovači s vodou, aplikovat na oděv i zvířecí srst, a vyhnout se tak divně páchnoucím odpuzovačům, které jsou plné chemikálií.

Levandule

Když náhodou zapomenete na citronovou trávu a něco vás štípne, levandule zachrání situaci. Kápněte ji na postižené místo a pro jistotu trochu naneste i na spánky. Vykolejí-li vás rychlé změny „aprílového počasí“, problémy v práci nebo zdravotní potíže, je tahle bylinka určená právě pro vás. Několik studií na zvířatech a lidech naznačilo, že levandule stabilizuje náladu, má sedativní a analgetické a vlastnosti (1).

Máta peprná

S příchodem teplejších dní člověk tráví víc času venku. Počasí svádí k procházkám, joggingu i jízdám na kole. Při fyzické aktivitě je vždy důležitý pitný režim a dostatek energie. Do lahve s vodou přidejte pár kapek esenciální máty, která snižuje únavu a slabost a osvěžuje organismus. Zároveň opravdu chladí, pokud je vám horko. (V létě ji aplikujte především na zátylek.)

Eukalyptus

Alergici vědí svoje. Alergická rýma, také nazývaná senná rýma, je alergická reakce, která způsobuje kýchání, svědění nosu a bolest v krku. Její příznaky zhoršuje srst domácích zvířat, plísně a pyl ze stromů, trávy a plevele. Většina lidí v takových případech sahá po lécích, kterým se říká antihistaminika. Ta fungují tak, že blokují histamin, který tělo uvolňuje během alergické reakce. Řešení se ovšem ukrývá i v esenciálních olejích, konkrétně eukalyptu. Laboratorní studie prokázaly, že tlumí alergické reakce a zmírňuje projevy senné rýmy (2).

Ylang ylang

Možná, že se vás osobně dotýká válka na Ukrajině a její dopady na celou společnost, vaše psychika trpí a stres si vybírá svoji daň. Nenechte, aby vás pohltila deprese. Pravidelně si pod nos dávejte ylang ylang a z lahvičky vdechujte příjemné aroma. Tento olej přináší klid, celkově uvolňuje, zklidňuje nervy, působí na nespavost a neklid.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33262354/, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/16807875/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat