Prostreno.cz

Čajové trendy pro tento rok

Čaj existuje již od roku 2700 před naším letopočtem a o jeho popularitě není pochyb. I on podléhá trendům, to jste věděli? Letos ho čekají tyhle zajímavé věci!

Existuje více než 1 000 druhů čaje, nejčastěji klasifikovaných jako bílý, zelený, oolong a černý. Čaj je druhý nejoblíbenější nápoj na světě, na prvním místě je voda (1). Co o něm právě teď mohou říct čajoví sommeliéři neboli „tea tasters“? Připravte se na trendy roku 2022!

Z obchodů nejdříve zmizí kvalitní čaje

Poptávka po kvalitních čajích dlouhodobě stoupá, ať už jde o bylinné, zelené a ortodoxnější černé čaje, zejména Darjeeling, Assam a Nilgiris, které jsou do značné míry poháněny touhou lidí konzumovat zdravější nápoje.

Celková poptávka po funkčních potravinách a nápojích, jež podporují zdraví, neustále roste, zvláště když spotřebitelé více experimentují s přírodními složkami, jako je ženšen a kurkuma, aby podpořili pozitivní dopady konzumace čaje na organismus.

Restaurace a čajovny budou nucené rozšířit nabídku  

Milovníci čaje se již nespokojí s jedním nebo dvěma standardními výběry čajů, pro uspokojení svých požadavků a chutí vyžadují rozsáhlou nabídku vycházející z aktuálních psychických i fyzických potřeb. Zpravidla si chtějí užít zážitek z vaření a přípravu čaje berou jako uklidňující rituál.

Do kurzu se více dostanou čajové koktejly

Nápoje na bázi čaje se rychle stávají základem trendových barů po celém světě. Docela jednoduché čajové směsi poskytují chuťovým buňkám větší rozmanitost a stávají se stavebním kamenem nealkoholických nápojů, proto je čaj vynikající základní přísadou nebo doplňkem mnoha dosud známých a prověřených koktejlů.

Lidé si oblíbí i bublinkový čaj

Možná, že už jste o něm slyšeli. Bublinkový čaj je vícebarevný nápoj, který se obvykle podává v průhledném šálku s velkým brčkem. Recept pochází z Tchaj-wanu, kde se jako základ používá směs horkého nebo studeného čaje s výběrem čerstvého ovoce, ovocné šťávy a mléka dle vašeho výběru. Na závěr se přidávají měkké, tapiokové perly, které sedí na dně nápoje. (Tapioka je škrob extrahovaný z kořene manioku, který je bez lepku. Má docela nevýraznou chuť, ale vyniká skvělou texturou.) Jelikož lidé v poslední době jsou čím dál odvážnější, podle čajových sommeliérů se po tomto druhu čaje zvýší poptávka.

Smetanu nahradí rostlinná mléka

Mnoho milovníků čaje má pocit, že rostlinná mléka jejich nápoj obohacují lépe než mléka kravská. Tito lidé preferují zejména ovesné, sójové, mandlové a kokosové mléko, tudíž lze předpokládat, že se stanou inspirací i pro ostatní.

Zdroje: (1) www.statista.com/statistics/264188/production-of-tea-by-main-producing-countries-since-2006/, www.farrerscoffee.co.uk






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat