Prostreno.cz

10 rad, jak přežít nástrahy rautů bez kila navíc

I po vánočních svátcích je zapotřebí hlídat si jídelníček. Řada z nás čelí v těchto dnech novoročnímu návalu pracovních úkolů a povinností, kdy kvůli stresu často nevěnujeme pozornost množství a kvalitě jídla. Nebezpečí získání dalších kil i pár centimetrů v pase na nás číhá také v nadcházející plesové sezoně. To však neznamená, že bychom si na zimních plesech, zábavách a večírcích nemohli dopřát i některé sváteční a vydatnější pokrmy. Tajemstvím je střídmost a vyváženost.

Několik tipů, jak se udržet v kondici a přitom netrpět hlady, prozrazuje odborník na výživu a zdravý životní styl Luigi Gratton.

1. Kalorie spálíte aktivitou

Věnujte denně 30 minut cvičení. Kromě spalování kalorií pomáhá cvičení i uvolňovat napětí, takže nebudete mít tendenci uspokojovat se v rámci povánočního pracovního zápřahu jídlem.

2. H20, H20, H20

I malé množství vody udělá velký užitek – pití malých doušků vody během celého dne je rozumný způsob, jak hydratovat organismus. Voda rovněž působí jako pohlcovač stresu, hydratuje klouby, napomáhá distribuci živin a eliminuje škodliviny, funguje též jako regulátor tělesné teploty. A co je nejlepší, neobsahuje žádné tuky, kalorie ani cholesterol.

3. V jídle si pečlivě vybírejte

Neplýtvejte vzácnými kaloriemi na obyčejné chipsy nebo sušenky. Když už se rozhodnete trochu si zahřešit, vybírejte si pouze potraviny, které máte skutečně rádi a spojujete si je se slavnostními chvílemi.

4. Kombinujte chutě

Různorodost může být kořením života, ale také cestou k přejídání. Spojujte podobné chutě například tím, že si dáte na talíř pouze slaná jídla anebo jen z masa. Tím se jednou chutí rychleji nasytíte a uspokojí vás tak i méně kalorií.  

5. Zmenšete porce

Pokuste se jíst malé porce, nepřidávejte si další a použijte co nejmenší talíř. Nejprve si dejte salát nebo nějakou chutnou zeleninu a na vysokokalorické pochoutky, sladkosti či tučné sýry si na talíři ponechte jen málo místa. Pokud vás večer čeká nějaký večírek, ples s rautem nebo jen slavnostní večeře v restauraci, jezte během dne pouze malé porce nízkokalorických jídel, abyste si později mohli vychutnat něco speciálního – hlavně se až do večera netrapte hlady, abyste se pak naráz nepřejedli.

6. Odstupte od stolu

Pokud je na večírku servírováno jídlo, nezůstávejte příliš dlouho u stolu s rautem. Jestliže si svou porci nenaložíte na talíř, nebudete mít přehled o tom, kolik jste toho už snědli. Nejhorší, co můžete pro svůj žaludek udělat, je stát celý večer u stolu s jídlem a pořád si nabírat další.

7. Pijte do štíhlosti

Alkohol bývá na plesech a zábavách dvojnásobnou hrozbou. Pití alkoholu snižuje vaše předsevzetí týkající se jídla a z kalorií v něm obsažených se bohužel rychle přibírá. Mezi jednotlivými sklenkami alkoholu tedy vždy vypijte sklenku čisté vody.

8. „Zaplatil/a jsem za to, tak si to taky sním“

Právě tím se mnoho lidí často řídí na akcích s cateringem i v restauracích. Přestaňte si myslet, že pokud jste si za jídlo zaplatili, musíte důkladně vyčistit talíř. Část jídla si odložte a nechte si jej zabalit domů. Porce na rautu či v restauraci mohou být 2x až 3x větší, než skutečně potřebujete. Z tradičních škrobovitých nebo zeleninových příloh vynechejte ty plné škrobu a místo toho zdvojnásobte ty zeleninové. Přestaňte jíst v okamžiku, jakmile se začnete cítit nasyceni.

9. Uspokojte svou mysl

Zejména nával pracovních povinností na počátku nového roku může být velmi stresující. Proto udržujte svá očekávání na rozumné úrovni a buďte realističtí při posuzování svých možností. Zorganizujte si čas, sepište si seznam úkolů a určete jejich prioritu od těch nejdůležitějších. A nezapomeňte si také naplánovat čas na odpočinek.  

10. Jedno polknutí ještě neznamená prohru

Pokud během plesu či večírku spořádáte na posezení tři porce salátu s majonézou a půlku koláče k tomu, není ještě všechno ztraceno. Nesnězte hned i všechno ostatní, co na švédských stolech uvidíte, a dejte svému žaludku trochu času na vzpamatování se z náhlého přísunu tolika „prázdných“ kalorií. Pokuste se ze svého prohřešku poučit  příště si dejte nejprve zeleninový salát, začněte konverzovat, a pokud nehodláte strávit večer ve víru tance, usaďte se v dostatečné vzdálenosti od nebezpečné zóny plné lákavých vůní a chutí. Ono „příště“ však začíná už dnes.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat