Prostreno.cz

Stravování ve stylu našich předků je krokem ke zdraví

Jak se jedlo v minulosti? Žádné průmyslové oleje, pochybné konzervanty, rafinovaná zrna, geneticky modifikované potraviny ani umělá barviva. Naši předchůdci konzumovali čerstvé sezonní produkty, s láskou chovanou drůbež a další věci, díky kterým byli oproti nám mnohem štíhlejší a zdravější!

Módní diety podle hollywoodských celebrit, luxusní restaurace plné roztodivných specialit a spousta zpracovaných potravin všude okolo. I takové rysy má moderní stravování. Co by tomu asi řekli naši předchůdci? Těm by z toho šla hlava kolem!

Šetříme čas, ale zatěžujeme tělo

Říká se, že rozmanitost je kořením života. Jde-li o jídlo, má dnešní spotřebitel skutečně široký výběr. Komu se nechce stát u sporáku, ten si může z obchodu přinést celou hromadu předsmažených či jinak předpřipravených pochutin. Ano, je to pohodlné. Nebylo by pro naše tělo ale zdravější, kdybychom se vrátili ke svým gastronomickým kořenům? Téma k zamyšlení…

Něco jako návrat v čase

„Stravování podle našich předků je založené na nezpracovaných, sezonních, čerstvých a nerafinovaných potravinách. To jsou hlavní principy, které jsou stejné prakticky na celém světě,“ popisuje mluvčí australské zdravotní organizace Dietitians Australia, kterou je uznávaná dietoložka Anika Rouf. „Je to zcela  jednoduché. Jde jen o to, abyste jedli jako vaši rodiče, prarodiče a praprarodiče,“ konkretizuje jmenovaná výživová poradkyně. Co z toho budete mít? V první řadě asi štíhlejší křivky.

Nadváha začíná v kuchyni

Z některých studií, a to včetně té, o které se zmiňuje vědecká on-line publikace Our World in Data, vyplývá, že míra obezity od 70. let raketově vzrostla. Údajně je to důsledek stravy s vysokým obsahem zpracovaných potravin, rafinovaných cukrů a průmyslových olejů. Výzkum zveřejněný v magazínu European Journal of Nutrition zase naznačuje, že nezdravému modernímu jídelníčku lze připsat více než 42 procent případů kardiovaskulárních úmrtí. „Výhoda diety našich předků spočívá v tom, že zvyšuje spotřebu produktů bohatých na cenné živiny, čímž snižuje pravděpodobnost chronických chorob,“ domnívá se australská nutriční terapeutka Marieke Rodenstein.

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.ourworldindata.org/obesity, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29516222/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Frittata s rajčaty

(12 hlasů)

Tousty k snídani

(41 hlasů)

Míchaná vejce s ricottou

(24 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat