Prostreno.cz

Účinky vitaminu K2

Vitamin K, a zejména vitamin K2, je nepostradatelný pro zdravou výživu. Má vliv na hustotu kostí, pohodu a spánek. A proč byste to měli kombinovat s vitaminem D?

Vitamin K je nepostradatelný pro zdravou a vyváženou stravu a v posledních letech se stal hvězdou v oblasti fitness a zdraví.

Vitamin K, a zejména vitamin K2, je jedním z nejdůležitějších vitaminů ze všech. Díky jeho pozitivním účinkům na krev, kosti a kardiovaskulární systém. Ovlivňuje také kvalitu spánku a duševní pohodu.

Co je vitamin K

Vitaminy jsou jednou ze základních složek potravin – uvádějí do pohybu metabolické procesy v těle a chrání nás. Vitamin K je vitamín rozpustný v tucích a dělí se na vitamín K1 a vitamin K2.

Vitamin K1 se nachází v zelené listové zelenině a ukládá se především v játrech, kde aktivuje bílkoviny a má jednu z nejdůležitějších funkcí v těle – udržování srážlivosti krve. Bez vitaminu K1 byste v případě vážných zranění vykrváceli.

Vitamin K2 se naopak nachází hlavně ve střevní mikroflóře. Najdete ho v mase, vejcích, mléčných výrobcích a fermentovaných potravinách. Vitamin K2 je jedním z nejdůležitějších vitamínů obecně. Nejprve vstupuje do jater, ale pak se okamžitě přenáší do různých oblastí v těle, aby aktivoval transportní proteiny. To znamená, že aby mohly bílkoviny plnit své úkoly, jako je přeprava živin, ochrana tkání a orgánů, budování svalů a optimalizace metabolických procesů, musí se nejprve aktivovat.

Ale vitamín K2 má připraveno mnoho dalších úkolů.

Nejdůležitější funkce vitaminu K2

Vitamin K2 pomáhá proti usazeninám vápníku v tepnách. Bojuje tak proti všem příčinám aterosklerózy a následně kalcifikace koronárních tepen, krční tepny, aorty a mozkových cév.

Je také důležitý pro tvorbu pohlavních hormonů – zejména testosteronu. A to jak pro ženy, tak pro muže. Růstový hormon je totiž jedním z nejdůležitějších hormonů pro správný růst svalů.

Ovlivňuje sekreci inzulinu a následně vitamin K2 působí jako prevence diabetes mellitus.

Dokáže také údajně zvýšit výkon mozku a má také účinek na zmírnění stresu.

Kombinace vitaminu K a vitaminu D

Vitamin K2 má nejlepší účinky na hustotu kostí pouze v kombinaci s vitaminem D. "Sluneční vitamin" D má za úkol produkovat více vitaminu K2 – proto je za budování kostí a svalů částečně zodpovědný. Další výhodou těchto vitaminů je lepší pleť, hlubší spánek a lepší hladina cholesterolu.

Zdroj: www.fitforfun.com, www.eatthis.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat