Prostreno.cz

Po jedné skleničce alkoholu denně mozek zestárne o dva roky

Jedno pivo nebo dvojka toho luxusního pozdního sběru. Vážně vám takové množství alkoholu může „smrsknout“ mozek a urychlit jeho stárnutí? Odborníci se v tomhle nemohou shodnout!

Máte dnes zase chuť na sklenku vína? Proč byste si ji vlastně nemohli dát, že? Pokud to zůstane opravdu jen u jedné, stále se jedná o tu umírněnou konzumaci, která by podle všeho tělu ublížit nijak extra neměla. Je to ale opravdu tak? Kéž by!

Stárnete. S každým douškem!

Představte si situaci, ve které váš mozek během několika málo minut zestárne o celé dva roky. Že je to nemožné a zkrátka nereálné? Spíše nevyhnutelné. Tedy alespoň podle poznatků nedávné americké studie. Vědci z prestižní Pensylvánské univerzity po analýze dat 36 tisíc dospělých jedinců došli k přesvědčení, že i pouhá polovina piva či ta zmíněná sklenka vína sníží objem mozku, což odpovídá právě těm dvěma letům přirozeného stárnutí. Tedy takhle –⁠ dochází k tomu v případě, že si jeden či druhý nápoj dopřeje každý den. „Naše zjištění jsou v rozporu s vládními i zdravotními směrnicemi o limitech bezpečné konzumace alkoholu,“ upozorňuje spoluautor studie, kterým je lékař a vědecký výzkumník Gideon Nave. Ne všichni to ale vidí v takových černých barvách. Naštěstí!

Nic není tak horké, jak se uvaří

„Neřekla bych, že alkohol přímo způsobuje proces stárnutí. Výzkum, který to naznačuje, je pouhou asociací. Zde hraje roli řada jiných faktorů, jako je například strava, životní styl, dostatek spánku i množství fyzické aktivity,“ odporuje Laura Bajurny, což je mluvčí australské nadace Alcohol and Drug Foundation, která se zabývá prevencí a minimalizací škod způsobených návykovými látkami. Takže ono to možná nebude tak strašné! „V této oblasti existuje spousta kontroverzí a různých názorů. Studie, jako je právě ta z Pensylvánské univerzity, by měla být interpretována s nejvyšší opatrností,“ myslí si i australský výzkumník a lékař Michael Farrell. Tak máme si s bezpečím mozku dělat starosti?

Zdroje: www.houseofwellness.com, www.sciencedaily.com/releases/2022/03/220304090349.htm






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Domácí granola

(2 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)

Skvělá snídaně s jahodami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat