Prostreno.cz

Potraviny snižují chuť na alkohol

Možná už toho alkoholu bylo v poslední době nějak moc. Nechcete, aby vás zbytečně lákal? Dejte si banán, syrový špenát, tučnou rybu nebo celozrnné pečivo.

Došli jste k názoru, že byste konzumaci alkoholu potřebovali trochu omezit? Ať už vás k tomu vede jakýkoli důvod, měli byste vědět, že abstinenci mohou podpořit určité změny v jídelníčku. Třeba tyto potraviny chuť na alkoholické nápoje výrazně snižují!

Když chléb, tak celozrnný!

Jak vlastně funguje mechanismus touhy po tekuté „metle lidstva“? Je to úplně jednoduché. Alkohol se v těle mění na cukr, a když ho přestáváte pít, organismus sladké začne vyžadovat. Proto se jedincům ke zmírnění abstinenčních příznaků doporučuje konzumace celozrnného pečiva. Jeho obsažené komplexní sacharidy se metabolizují pomalejším tempem, čímž přebíjejí i chuť na cukr. Výsledkem je větší psychická pohoda, která může rozlučku s vínem nebo pivem hodně ovlivnit.

Nevyhýbejte se špenátu

Ke špenátu měl hodně blízko i Pepek námořník. Zatímco tato komiksová postava z něj čerpala sílu, vám může nabídnout trochu jiné výhody. Je však nutné, abyste si ho dopřáli v syrovém stavu, neboť tepelná úprava přispívá k rozkladu aminokyseliny zvané L-glutamin, která stesk po alkoholu přirozeně omezuje. Jen tak mimochodem, podobně působí i petržel. I tu ale horkem nijak netrapte. Oba tyto spojenci navíc poskytují vitaminy, minerály a vlákninu na podporu metabolických funkcí. To je přidaná hodnota k dobru!

Přítel v podobě banánu

Banán se dává do souvislosti s normalizací krevního tlaku a tím i nižší pravděpodobností kardiovaskulárních onemocnění. Tento cizokrajný dáreček má však i další přednosti. Povzbuzuje totiž produkci dopaminu a serotoninu, díky čemuž bude vaše rozpoložení mnohem vyrovnanější. Lepší a spokojenější nálada rovná se menší chuť (nejen) na alkohol. Sluší se zmínit, že na seznam potravin, které od skleničky odrazují, patří i obyčejný bílý jogurt, vlašské ořechy, tučné ryby a těstoviny. Stačí si tedy jen vybrat!

Zdroje: www.musetreatment.com, www.promises.com, www.fitrecovery.com/how-to-stop-alcohol-cravings-l-glutamine/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat