Prostreno.cz

Riziko otravy z tuzemských potravin

Existují určité potraviny, které jsou toxické, nebo po nich můžete onemocnět, pokud je konzumujete syrové. Napadají vás exotické pokrmy? Chyba! Ublížit vám mohou i ty tuzemské.

Ačkoli se syrové potraviny považují za zdravé, platí to jen u některých z nich – v opačném případě totiž hrozí nebezpečí otravy. Následující potraviny proto jezte rozhodně až po tepelné úpravě.

Klíčky

Klíčky jsou přírodní produkty – takže jsou náchylnější k choroboplodným zárodkům. Proto na obalu také obvykle najdete varování: „Nevhodné pro syrovou spotřebu".

Tip pro všechny milovníky klíčků – blanšírované chutnají nejlépe. Ale i tak byste je měli před přípravou důkladně umýt.

Lilek

Stejně jako u brambor, také v lilku se tvoří slabé nervové činidlo solanin. V malých množstvích nemá solanin vážné následky. Pokud však sníte hodně syrového lilku, může to vést k bolestem hlavy, gastrointestinálním potížím a nevolnosti až zvracení.

Zelené fazole

Zelené fazole obsahují toxickou proteinovou sloučeninu zvanou fazin. Důsledky jeho konzumace mohou být příznaky, jako je nevolnost, bolest hlavy, zvracení a průjem. Ti, kteří konzumují velké množství syrových zelených fazolí, mohou dokonce zemřít na otravu. Proto je důležité vždy vařit fazole ve vařící vodě po dobu nejméně deseti minut, aby se zničil toxický protein. Použitou vodu vylijte, protože i v ní může být větší množství fazinu.

Rebarbora

Ani rebarbora není pro syrovou konzumaci vhodná. Důvodem je kyselina šťavelová, která způsobuje nepříjemný pocit tuposti na zubech a může vést k gastrointestinálním problémům. Látka je obsažená zejména v listech a zelenějších stonkových částech rebarbory.

Černý bez

Při přípravě černého bezu je nutné je zahřát na více než 80 stupňů, aby v něm obsažené látky sambunigrin a další nestravitelné látky byly skutečně neškodné. Toxin sambunigrin může způsobit zvracení, průjem a zimnici.

Vejce

Vzhledem k tomu, že syrová vejce mohou obsahovat salmonelu, patří mezi „vysoce rizikové potraviny". Pokud chcete mít jistotu, neměli byste je jíst syrové. Mimochodem, otrava salmonelou je obzvláště častá v létě, protože bakterie mají teplo rády.

Kuřecí maso

V případě drůbežího masa je obzvláště důležité, abyste ho před konzumací dostatečně tepelně upravili. Na jedné straně je to kvůli salmonele, která by mohla vyvolat otravu, ale infekce potravin s takzvanými bakteriemi Campylobacter se vyskytují mnohem častěji. Tyčinkovité bakterie mohou vést k infekci potravin i v malých počtech. Při jejich výskytu v těle se mohou objevit příznaky, jako je horečka, nevolnost a průjem.

Syrové těsto nebo mouka

Pokud rádi ochutnáváte ještě syrové těsto, možná někdy trpíte průjmem a břišními křečemi – i když je to veganský recept. Protože to nejsou vejce, která jsou na vině, ale mouka, ve které by mohly být přítomné patogenní bakterie. Ke kontaminaci může dojít zvířecími exkrementy a ty pak v mouce putují až na plech.

Zdroj: www.firstaid.com, www.healthline.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Valentýnska snídaně

(22 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat