Prostreno.cz

Divoká rýže by neměla chybět v žádné spíži

Rýže je chutná a její příprava nepatří mezi nejnáročnější disciplíny. Pokud jejím prostřednictvím chcete získat i nějaké zdravotní benefity, v obchodě se porozhlédněte po té hnědé, černé nebo divoké. Bílou tam raději nechte!

Do běžných potravinových domácích zásob bezpochyby patří i rýže. Jenže pozor, není jedna jako druhá. Že ve spíži schraňujete jen tu bílou? A víte, že tohle není ta nejzdravější alternativa?

Možnost, která nemusí být ta nejlepší

„Obecně platí, že bílá rýže je nejméně výživnou variantou. Procesem zpracování přichází o důležité živiny, proto má ve srovnání s ostatními druhy nižší obsah vlákniny, bílkovin i vitaminů skupiny B,“ vyjmenovává hlavní rozdíly americká dietoložka a autorka knih zaměřených na stravování Lauren Harris-Pincus. Ta zároveň poukazuje na skutečnost, že stogramová porce této bledé potraviny obsahuje zhruba 120 kalorií a 28 gramů sacharidů. Nešlo by to tedy jinak a lépe? Jistěže. „Stejné množství hnědé rýže poskytuje přibližně 112 kalorií. Její výhoda spočívá i v tom, že zprostředkovává hořčík, draslík, fosfor, mangan a tuky prospívající srdci,“ vychvaluje jmenovaná poradkyně výživy. Sáhnout ale můžete i po ještě tmavší variaci.

Když rizoto, tak černé!

Díky své syté barvě a jemné oříškové chuti promění černá rýže vaše jídlo ve sváteční hostinu. Před staletími byl tento pokrm vyhrazen jen pro movité, ale tomu naštěstí odzvonilo, protože dnes je k mání v každém supermarketu. Stačí ho jen přihodit do nákupního košíku! S jakým pocitem můžete z obchodu odcházet? „Tato rýže nabízí velké dávky vitaminu E, železa, vápníku, zinku i antioxidačních antokyanů, které prokazatelně tlumí záněty a podporují činnost celého kardiovaskulárního systému. Prospěch přináší i zraku, protože se v ní nachází lutein a zeaxanthin,“ vysvětluje další dietoložka, kterou je Marisa Moore z americké Kalifornie. Co dalšího se vyplatí mít ve spíži – a to hlavně ze zdravotního hlediska?

Rýže umí být i divoká

I divoká rýže má hodně co nabídnout. Podle jmenované nutriční poradkyně Marisy Moore patří na seznam dietnějších druhů, protože se může pochlubit pouhými 101 kaloriemi. Obsažený mangan prý vašemu tělu pomůže při metabolizaci sacharidů, glukózy i cholesterolu. Tento minerál si „posvítí“ i na správnou srážlivost krve a optimální hustotu kostí. Divoká rýže se sice vaří o něco déle, ale pokud by vám to nějak zásadně vadilo, můžete ji před tepelnou úpravu namočit, a to klidně přes celou noc.

Zdroj: www.thelist.com





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat