Prostreno.cz

Pro a proti kořeněných jídel

Co dělá pálivé jídlo s tělem? Ne všechny jeho účinky na organismus bývají žádané. Tohle je tak trochu špatně!

To, že ostrá jídla pálí, způsobuje látka zvaná kapsaicin. Každý na ni reaguje jinak. Zatímco jeden úplně v klidu spořádá celou hrst chilli papriček, ten druhý nepozře ani jednu. Bez ohledu na skutečnost, jak kdo kapsaicin snáší, lze o něm říct, že je látkou mnoha tváří. Po jeho konzumaci můžete počítat s několika pozitivními i negativními účinky.

Problémy s trávením

Kapsaicin způsobuje pálení v žaludku a může se postarat o jeho podráždění. U citlivých jedinců se nezřídka objevuje i zčervenání kůže. Pozor by si měli dát hlavně lidé se syndromem dráždivého trakčníku a Crohnovou chorobou.

Pocení

Kapsaicin zahřívá organismus a ten na změnu teploty reaguje potem, který ho má ochladit. To je naprosto normální.

Výtok z nosu a rýma

Nos je neustále vytížený. Zabraňuje vniknutí všeho škodlivého do těla, a jakmile detekuje cizí předmět, jako je prach nebo bakterie, reaguje podrážděnou nosní dutinou. To se stává i v případě ostrého jídla, jakmile si k němu přičichnete. V restauraci či kdekoli jinde se tak může stát, že začnete kýchat a objeví se u vás výtok z nosu nebo rýma.  

Pálení žáhy

Kořeněná jídla jsou často spojována s pálením žáhy, ke kterému dochází, když se žaludeční kyselina nebo nestrávené jídlo vrátí zpět do krku a způsobí pocit pálení.

Žaludeční potíže

Na bolest ve střední části břicha si po kořeněném, smaženém a pikantním jídle často stěžují pacienti se žaludečními vředy. Ostré pokrmy tak rozhodně nejsou pro všechny. Na druhou stranu jsou i užitečné!

Možná podpora metabolismu a delší život

Existují různé teorie, podle kterých kořeněná jídla zrychlují metabolismus a umožňují rychlejší spalování tuků. Studie z Harvard School of Public Health publikovaná v srpnu roku 2015 také pikantní potraviny spojila s delším životem (1). O kapsaicinu se zároveň tvrdí, že zlepšuje imunitu. Ničí totiž bakterie, čímž předchází různým infekcím a virům. Další dobrou zprávou je, že krémy nebo gely s touto látkou poskytují úlevu od bolesti lidem trpícím kloubními potížemi a revmatem. Úspěch zaznamenávají i kapsaicinové náplasti z lékáren, jež prohřívají pokožku a tiší bolest.

Zdroje: (1) www.health.harvard.edu/nutrition/spicy-foods-associated-with-longer-life-harvard-researchers-find, www.pushdoctor.co.uk, www.wikipedia.org





Celkem 2 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat