Prostreno.cz

Top účinky levandule

Kdo někdy stál v levandulovém poli, ví, jaká je to nádhera a opojná vůně. Tenhle vytrvalý polokeř, který kvete od června do srpna a vyžaduje sušší a slunné stanoviště, se široce pěstuje pro své esenciální oleje a léčivé účinky. Jestli jste mu ještě nepřišli na chuť, teď je ten pravý čas!

Její fialové květy si nelze s ničím jiným splést. Staří Římané levanduli používali do koupele a k osvěžení osobních věcí. Věřili, že pomáhá pročistit tělo i mysl. Co je na tom pravdy? Tyhle top schopnosti levandule jsou prověřené vědou!

Zlepšuje úzkost a depresi

Každodenní stres si může vybrat daň na duševním a fyzickém zdraví. Taky jste v poslední době napjatí a podráždění? Obklopte se levandulí. Existuje spousta výzkumů, které potvrzují její pozitivní účinky na náladu, stres, úzkost a depresi (1). Voňavá bylinka také podporuje mozkové funkce.

Navozuje spánek

Levandulový olej obsahuje hlavně linalylacetát a linalool, což jsou chemické látky, které se rychle vstřebávají do krevního řečiště. Uvedené sloučeniny inhibují několik neurotransmiterů, mají sedativní účinek, snižují srdeční frekvenci a krevní tlak a zároveň navozují spánek (2).

Pomáhá při bolestech hlavy

Tisíce lidí bojují s migrénami a bolestmi hlavy způsobenými různými zdravotními důvody, ať už je to stres, úzkost nebo chronické stavy. Pokud stále hledáte způsob, jak se konečně zbavit diskomfortu, zkuste použít levandulový olej jakožto jeden z nejlepších přírodních medikamentů. Nebo si levanduli nasušte a vložte do polštáře. Výsledky klinických studií jsou víc než optimistické (3)!

Ulevuje od nevolností a zvracení

Ve studii z roku 2018 byla aromaterapie s levandulovým, zázvorovým a růžovým olejem testována na pacientech s problémy s nevolností a zvracením. Ukázalo se, že levandule je v tomto směru velmi účinná (4).

Působí proti růstu plísní

Bylo prokázáno, že protiplísňové a antimikrobiální vlastnosti levandulového oleje mají pozitivní účinek proti infekcím v těle. Levandule působí proti růstu určitých druhů hub a plísní typu kvasinky candida albicans (5).

Urychluje hojení ran

Místní aplikace levandulového oleje podporuje syntézu kolagenu a má potenciál urychlovat hojení ran, popálenin, vyrážek či ekzémů (6). Levandule poskytuje antioxidanty, vykazuje protizánětlivé a antimikrobiální vlastnosti a díky těmto schopnostem zmírňuje známky stárnutí. No není úžasná?

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3612440/, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23923614/, (3) hwww.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/22517298/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30670276/, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4621348/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4880962






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brusinková čokoláda

(24 hlasů)

Omeleta s jarní cibulkou

(31 hlasů)

Hruškové lívanečky

(29 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat