Prostreno.cz

Bylinky vhodné i pro ostré sluneční paprsky

Rozmarýn, meduňka nebo pažitka. To je svatá trojice, která vám poděkuje za to, že ji ubytujete na přímém slunci. Nad těmito léčivkami zaplesá i vaše zdraví!

Ne, ještě není nic ztraceno! Stále ještě si můžete zasadit bylinky a těšit se z jejich krásy, vůně, chuti a zdravotních výhod. Jenže co když máte k dispozici pouze balkon, který slunce intenzivně zahřívá celé odpoledne? A dost podobné je to i s truhlíky za oknem? Ničemu to nevadí. Tyto léčivé rostliny takové podmínky naopak vítají!

Pažitky není nikdy dost

Římský básník Marcus Valerius Martialis kdysi řekl, že ten, kdo nosí pažitku ve svém dechu, je před polibkem smrti v bezpečí. Už v dávné minulosti se tedy o pažitce smýšlelo jako o prostředku, který tělu v mnoha směrech svědčí! Tuhle vytrvalou bylinku lze zakomponovat do celé řady jídel, nedá se s ní šlápnout vedle. Pokud má dostatečnou zálivku a propustnou půdu bohatou na živiny, bez větších obtíží snese i ostré slunce. Jde-li o její benefity, připočtěte si k nim normalizaci tlaku, regulaci cholesterolu, podporu trávení i zraku a dezinfekční účinky.

Rozmarýn vás přenese do Středomoří

Ani dalšímu fešákovi na seznamu „opalování“ rozhodně nevadí. Rozmarýn za správných pěstebních podmínek a s náležitou péčí může dorůst do větších rozměrů, což je třeba zohlednit. Miluje lehký a kyprý substrát, hřejivé paprsky a samozřejmě pravidelné zavlažování. Pokud mu takové podmínky dopřejete, bude vám dělat radost mnoho let. Oceňuje ho nejen tradiční ajurvédská medicína, ale i moderní věda. Z odborných studií vyplývá, že antioxidační a protizánětlivá aktivita rozmarýnu snižuje riziko chronických chorob, a to včetně rakoviny a diabetu. Rovněž je prokázáno, že upravuje hladinu cukru v krvi a zvyšuje kognitivní kapacitu, přičemž zlepšuje kvalitu spánku.

Meduňka pohladí všechny smysly

Meduňka má tu výhodu, že není příliš vybíravá na půdu, daří se jí tedy prakticky kdekoli. A vůbec jí nevadí, že je tam poněkud horko! Tahle kráska tlumí stres a kromě oparů přispívá i k léčbě nevolnosti a dalších zažívacích obtíží. Zároveň zmírňuje menstruační a zubní bolesti. Je to přítelkyně do nepohody!

Zdroje: www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4227022/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23675073/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5622728/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29389474/, www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0944711399800130?via%3Dihub, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20385075/, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4557408/





Celkem 1 komentářů

Tip na večeři

Více tipů

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)

Brokolicové karbanátky

(1 hlasů)

Kuřecí na slanině

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat