Prostreno.cz

Přírodní prostředky k léčbě ledvinových kamenů

Ledvinová kolika vzniká, pokud ledvinový kámen blokuje odtok moči. Projevuje se ostrou bolestí v bedrech a boku a svojí intenzitou připomíná porod. Lze si nějak ulevit? Do zbraně povolejte správné tekutiny a jídlo!

Ledvinový kámen je tvrdý předmět, který se vyrábí z chemikálií v moči. Existují čtyři typy ledvinových kamenů: šťavelan vápenatý, kyselina močová, struvit a cystin. Ledvinový kámen lze léčit rázovou vlnou či uretroskopií. Mezi běžné příznaky patří silná bolest v dolní části zad, krev v moči, nevolnost, zvracení, horečka a zimnice. Jak si od těchto symptomů ulevit? Zde jsou některé domácí prostředky.

Zvyšte pitný režim

Voda je lékem na mnoho zdravotních neduhů. Ostatně, dehydratace bývá jednou z hlavních příčin ledvinových kamenů. Méně vody koncentruje moč a umožňuje sloučení mnoha minerálů a solí. Naopak pití většího množství vody, minimálně osm sklenic denně, tělu zajišťuje hydrataci a dokonce snižuje růst ledvinových kamenů.

Před jídlem konzumujte jablečný ocet

Jablečný ocet je přírodní projímadlo a může zlepšit trávení, taky snižuje hladinu cukru v krvi, zlepšuje citlivost na inzulin, zvyšuje pocit sytosti a pomáhá lidem zhubnout. Jelikož obsahuje kyselinu citronovou, která pomáhá při rozpouštění ledvinových kamenů, řadí se mezi účinné přírodní medikamenty. Směs se připravuje smícháním trochy jablečného octa ve sklenici vody. Tento nápoj pijte před jídlem. Nemáte-li jablečný ocet, použijte citronovou šťávu, která má podobné účinky.

Vařte z celeru, fazolí a bazalky

Celer pomáhá při produkci moči, takže pokud jde o zdraví ledvin, nemůžete si vybrat lépe. A pozor, i celerová semínka při pravidelné konzumaci eliminují tvorbu ledvinových kamenů. Fazole jsou zase bohaté na hořčík, minerál, který se při léčbě skloňuje ve všech pádech. Fazole vařte do měkka, vodu použijte jako vývar a dochuťte jej třeba bazalkou. Právě ona má vysoké množství octové kyseliny, další složky, jež je užitečná při rozpouštění ledvinových kamenů na bázi vápníku. Dál omezte konzumaci potravin, které obsahují šťavelany (oxaláty), jako je špenát, čaj, čokoláda, kakao, batáty nebo sójové výrobky.

Kdy navštívit lékaře?

Pokud domácí léčba ledvinového kamene není účinná při jeho vyplavení do šesti týdnů, případně se u vás objevuje krev v moči, zimnice, zvracení, horečka, nevolnost nebo silná bolest v podbřišku či v dolní části zad, kontaktujte lékaře. Při ledvinové kolice jsou pak první pomocí léky proti bolesti, jež uvolňující hladkou svalovinu v močovodech.

Zdroje: www.pharmeasy.in, www.kindey.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Bramboráky

(1 hlasů)

Kuřecí maso s rýží

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat