Prostreno.cz

Letní limonády zpestřete hřebíčkem

Hřebíček je v kuchyni vítaným kulinářským pomocníkem. Nechcete ho zahrnout i do pitného režimu? Podpoří hubnutí, přispěje k prevenci rakoviny a zlepší i činnost jater, které nezdravou stravou pořádně trestáme!

Když se řekne hřebíček, automaticky si představíte mrazivou zimu a svařené víno? Podobně to má asi hodně lidí. Ale toto ochucovadlo se nepřidává jen do něj. Mnoho kuchařů po celém světě ho využívá i při přípravě dušených pokrmů, polévek, omáček a rýžových specialit. A vůbec, nechystáte se zrovna na výrobu domácí limonády? I do té toto koření klidně přihoďte! Co z toho budete mít, tedy kromě zajímavého chuťového zážitku?

Voňavá prevence rakoviny

Podle názoru některých dietologů obsahuje půl čajové lžičky mletého hřebíčku mnohem více antioxidantů než poloviční šálek borůvek. Tyto oceňované sloučeniny mají mnoho funkcí, a to včetně působnosti proti volným radikálům a ochrany buněk před poškozením, čímž omezují pravděpodobnost rakoviny. Potvrzuje to i jistá studie, jejíž poznatky sdělují, že složky této ingredience jsou nápomocné zejména proti rakovině tlustého střeva.

Podpora jaterní činnosti

Játra hrají klíčovou roli při detoxikaci krve a odstraňování jedů, přičemž ovlivňují také zpracovávání tuků, cukrů i bílkovin. Zároveň produkují žluč, ukládají železo a zasahují do produkce hormonů. Na pomyslných bedrech toho tedy mají opravdu hodně. Co takhle jim ten těžký úděl trochu ulehčit? I v tomto případě lze počítat s hřebíčkem. Výzkum zveřejněný v magazínu Human and Experimental Toxicology prokázal, že vlivem přítomné sloučeniny zvané eugenol podporuje zdraví jater i jejich činnost.

Zázračný hubnoucí prostředek

O uvedeném koření je všeobecně známo, že má příznivý vliv na látkovou přeměnu, což se při shazování nadbytečných kil samozřejmě náramně hodí. Tato aromatická ingredience má také anticholesteremické a antilipidové vlastnosti, tudíž svědčí i kardiovaskulárnímu systému. Tak se ho při přípravě letních drinků nebojte! Může vám jen prospět…

Zdroje: www.1mhealthtips.com, www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4132639/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8645503/, www.indiatimes.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat