Prostreno.cz

Skladovaný česnek potřebuje správné zacházení

Považuje se za jeden z největších darů přírodní medicíny. Česnek se vyrovná zlatu a potřebuje správné zacházení! Jak ho uchovávat, aby vám sloužil co možná nejdéle?

Bylo prokázáno, že konzumace česneku má pro tělo řadu fantastických zdravotních výhod. Česnek posiluje imunitní systém a pomáhá předcházet nachlazení a viru chřipky. Tedy nejen to. Není tajemstvím, že vysoký krevní tlak je významným rizikovým faktorem pro srdeční onemocnění. Předpokládá se, že způsobuje asi 70 % mozkových příhod, srdečních infarktů a chronického srdečního selhání. Česnek přitom krevní tlak snižuje, také krotí hladiny cholesterolu, má antibiotické, a dokonce i revitalizující účinky. V dávných dobách se používal ke zmírnění únavy a zvýšení pracovní doby a vytrvalosti dělníků. Jak tenhle cenný poklad skladovat?

Rozhodují tři hlavní věci

Při skladování česneku je třeba vzít v úvahu tři hlavní faktory: teplotu, světlo a vlhkost. Chladné prostředí předchází klíčení česneku, zatímco suché zajišťuje, že se v něm nehromadí vlhkost a česnek nezplesniví. Tmavé prostředí zase zabraňuje nevzhlednému zabarvení stroužků.

Je také nutné hlavičky česneku uchovávat za dobré cirkulace vzduchu, který podporuje pohostinné prostředí. Z tohoto důvodu se osvědčují síťované sáčky a závěsy. Osvědčují se i stojany s košíky určené přímo pro česnek nebo cibuli. A co když už jste česnek oloupali?

Lhůta, kterou se nevyplácí překračovat

Poté, co oloupete stroužky česneku, uložte je do vzduchotěsné nádoby a tu dejte do lednice nebo mrazáku. Ovšem pozor, čas běží. Česnek může ztratit svou štiplavost a chuť, takže je nejlepší ho spotřebovat co nejdříve – nejpozději týden po oloupání. Pak je tu ještě další možnost, jak se dá s tímhle přírodním antibiotikem nakládat.

Sůl, olej i víno jako pomocníci

Česnek oloupejte a rozdělte na jednotlivé stroužky. Do důkladně vymyté sklenice nasypte sůl, na ni dejte vrstvu česnekových stroužků a opět zasypte solí. Opakujte, dokud sklenice nebude plná. (Poslední vrstvu by měla tvořit sůl.) Pak to celé zalijte olivovým olejem a skladujte v lednici. Občas sklenici či láhev protřepte. Takto naložený česnek se dá používat v teplé i studené kuchyni, a navíc díky němu získáte i lahodný česnekový olej.

Česnek se také snese i s vinným octem a suchým bílým nebo červeným vínem. Při tomto způsobu konzervace vydrží asi čtyři měsíce. Pokud však vykazuje známky plísně nebo kvasinek, je třeba ho zlikvidovat.

Zdroje: www.spiceworldinc.com, www.eatingwell.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat