Prostreno.cz

Potraviny způsobující nebezpečný stres

Stres je nežádoucí, nikdo ho nechce! A není se čemu divit. Spouští řadu fyziologických reakcí, včetně zvýšení hladiny kortizolu, negativně ovlivňuje spánek a stravovací návyky a také přispívá k zánětům. Nemějte ho víc, než je vyloženě nutné, a ze stravy vynechte tyhle potraviny. Na ně tělo nereaguje dobře!

Stres a jídlo spolu souvisí. Potraviny, které jíte, tělo využívá k vytvoření chemických procesů, jež udržují systém ve správném fungování. Nedostatek živin znamená, že organismus nemá to, co potřebuje. Z tohoto důvodu ze svého jídelníčku vynechte jisté dobroty, jež organismus zatěžují.

Cukr

Pokud chcete snížit stres, cukr je jednou z prvních složek, na které byste se měli zaměřit. Je to proto, že když jíte sladká jídla, hladina cukru v krvi prudce stoupne a tělo musí uvolnit více stresového hormonu kortizolu. Problém je v tom, že právě on může způsobit problémy se spaním, sníženou imunitní odpověď a bolesti hlavy.

Vyloučení potravin s přidanými cukry, jako jsou cukrovinky, ale i pečivo nebo přislazované jogurty, udrží hladinu cukru v krvi stabilní, což znamená méně změn nálad, snížení stresu a šťastnější tělo. Nezapomeňte bojkotovat i umělá sladidla! Kupříkladu aspartam, syntetické sladidlo a látka zvýrazňující aroma, se nachází i v lécích na předpis.

Zpracované sacharidy

Zpracované, rafinované sacharidy pro tělo vlastně vůbec nic nedělají. Představují bezcenné kalorie a kolísání hladiny cukru v krvi, takže vyvolávají změny nálad a podrážděnost. Mnoho zpracovaných sacharidů, zejména standardní balené potraviny, také mají vysoký obsah sodíku. Ten stojí za žízní a zadržováním vody.

Smažené rychlovky

Smažený sýr, řízek, smažená kuřecí křidélka a podobně sice mohou chutnat báječně, nicméně nutí tělo, aby se více snažilo takzvané trans-tuky strávit. Jsou spojeny se zvýšeným rizikem onemocnění, jako jsou srdeční choroby, cukrovka, obezita a rakovina. Potraviny v tom ale nejsou samy, i některé nápoje se z hlediska snížení stresu v těle nedoporučují.

Alkohol

Sklenka vína vám může pomoci, abyste se po náročném pracovním dni uvolnili, nicméně alkohol zvyšuje produkci hormonů, které ve vás zanechají pocit úzkosti a většího stresu. Sklenička něčeho ostřejšího zároveň zvyšuje krevní tlak a srdeční frekvenci a pro organismus představuje zátěž.

Spousta alkoholických nápojů je také plná cukru, což znamená, že budete dostávat dvojnásobnou dávku ingrediencí způsobujících stres – nejprve z alkoholu a poté z jakéhokoli sladké příměsi, jež se v tom či onom koktejlu nachází.

Zdroje: www.runtastic.com, www.mdanderson.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na oběd

Více tipů

Kapr se zeleninou

(3 hlasů)

Pelmeně

(1 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat