Prostreno.cz

Hluchavka pomáhá nejen na zalehlé uši

Pozor, hluchavka bílá je stále k dispozici! Tak tuto šanci nepropásněte a vyrazte na sběr. Získáte prostředek, který zlepší metabolismus, uleví při astmatu, zatne tipec pocuchaným nervům a zmírní záněty. Navíc urychlí hojení i růst vlasů!

Svým vzhledem trochu připomíná kopřivu, ale kopřiva to není. Ano, řeč je o hluchavce! Ta u nás roste hned v několika druzích, ovšem dnes se zaměříme na tu bílou, která má dle názoru lidových léčitelů nejvyšší podíl tělu prospěšných látek. A proto také slibuje celou řadu benefitů.

Poklad běžně k mání

Hluchavka bílá je plevelnatá rostlina, která se dokáže rozšířit rychlostí blesku. Ale ono je to vlastně dobře, protože čím více si jí nasbíráte, tím můžete být zdravější. Na tuhle bylinku se dá narazit prakticky všude, objevuje se v lesích, parcích, křovinách, příkopech i podél cest. Někteří ji dokonce cíleně pěstují na svých zahrádkách. Květy se v závislosti na lokalitě i počasí sbírají do konce září, tudíž mnoho času už nezbývá. Dojděte si pro ně také! Nebo byste se snad o tyto účinky dobrovolně připravili?

Všestranná medicína pro každého

Hluchavka se v minulosti využívala na zalehlé uši, což tak trochu vysvětluje její název. Celá léta je také považována za svírající a uklidňující děložní tonikum, které dokáže zpravidelnit rozhozený menstruační cyklus a při samotném krvácení tlumí břišní křeče. Její nálev se náramně hodí i při onemocnění ledvin, nespavosti, nervozitě, psychickém vypětí a chronických zánětech. Na tento nenápadně vyhlížející zázrak se vyplatí vsadit i tehdy, máte-li potíže s trávením, astma nebo trable v reprodukční sféře. Budí to dojem, že snad není neduha, se kterou si lidově přezdívaný bílý archanděl neporadí, že? No, je to opravdu tak!

Seznam pozitiv zdaleka nekončí

Jmenovaná rostlinka se doporučuje i na bolest v krku, hemoroidy a slabou imunitu. Přínosná bývá i při dietě, neboť podporuje peristaltiku střev a stimuluje látkovou výměnu. Ve formě obkladů urychluje hojení ran, uklidňuje podrážděnou pokožku a zmírňuje ekzémy. Pokud by vás třeba napadlo opláchnout si hluchavkovým čajem vlasy, není to vůbec špatný nápad. Tahle kúra příznivě ovlivňuje růst vlasů a hřívu celkově zkvalitňuje.

Zdroje: www.naturalmedicinalherbs.net, www.sciencedirect.com





Celkem 1 komentářů

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat