Prostreno.cz

Salátové okurky je hřích loupat

Jíst okurkové slupky nebo ne? Zde je pět důvodů, proč raději okurky neloupat a využít si jejich pozitivní účinky.

Okurka je skutečně všestranná: je bohatá na minerály, poskytuje našemu tělu důležité živiny, rozzáří naši pokožku – a navíc je chutná. 

Proč jsou okurky tak zdravé

Okurky se skládají z 96 procent vody, jsou tedy ideálním nízkokalorickým prostředkem k uhašení žízně. Elektrolyty udržují minerální rovnováhu, zejména v horku nebo po sportu. Mimochodem, jednou z nejcennějších věcí na okurce je její lehce nahořklá slupka.

Při nákupu dbejte na pevnou a hladkou slupku. Vzhledem k tomu, že se často silně stříká, měli byste používat bio zboží a okurky před jídlem omýt teplou vodou nebo saponátem na zeleninu z obchodu se zdravou výživou.

Okurky nemají rády vlhko ani chlad. Pokud je přesto dáte na krátkou dobu do lednice, měli byste zvolit o něco teplejší přihrádku na zeleninu nebo je dát nahoru. Okurky tam vydrží pár dní. 

Ať už v salátu, v tvarohu nebo v koktejlu – okurka je zeleninová všestranná zbraň par excellence. Zdravá je prý především slupka. Ale proč? Zde je pět dobrých důvodů, proč jíst okurky i se slupkou.

Při nedostatku energie

Vitaminy C a D dodávají našemu tělu energii. Okurka je bohatá na vitamíny – vitaminy ale najdeme hlavně ve slupce. Pro každodenní přísun energie nezapomeňte jíst i tmavě zelenou část okurky!

Dobré pro srdce

Okurky nabízejí vše, po čem vaše srdce touží! A to doslova. Vysoký krevní tlak snižuje zejména draslík – obsažený ve slupce.

V boji proti toxinům

Slupka z okurky podporuje také zdravé trávení. Zejména látka pektin, rozpustná vláknina obsažená ve slupce, pomáhá vyplavovat toxiny z těla.

Uchovejte si svou mladistvost mnohem déle

Chcete stárnout pomaleji? Pak byste okurky určitě neměli loupat! Přírodní antioxidant obsažený ve slupce zpomaluje proces stárnutí lidského těla.

Zlepšují zrak

Okurkové slupky jsou dobré pro zdraví našich očí. Zázračná látka beta-karonin dokáže zlepšit zrak.

Zdroj: www.freundin.de/ernaehrung-die-gurkenschale-deshalb-ist-sie-so-gesund






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat