Prostreno.cz

Papája pleti nesmírně prospívá

Napadlo vás někdy, že se papája nehodí jen na talíř? Pleť ji vyloženě miluje! Proč i vás omladí a zbaví tmavých skvrn?

Papája patří k bohatým zdrojům vitaminů, minerálů a enzymů. I jeden malý kus obsahuje asi 300krát více vitaminu C, než je doporučená denní dávka. Papája je plná i vitaminů A a B, zároveň má antibakteriální, protiplísňové a antivirové vlastnosti. Kromě toho, že vykazuje slibné výsledky při léčbě bradavic, kuřích ok a ekzémů, nesmírně prospívá pokožce. Co všechno umí?

Léčí akné

Proteolytické enzymy v papáji za pomoci retinolu (vitaminu A) bývají užitečné při snižování zánětu, odstraňují odumřelé kožní buňky, nečistoty, pot a přebytečný maz, které ucpávají póry, což pomáhá při exfoliaci a léčbě akné.

Redukuje vrásky

Papája je bohatým zdrojem antioxidantů, jako je lykopen, jež pomáhají snižovat viditelné známky stárnutí. Také výše uvedený retinol (neboli vitamin A) je považován za přírodní zázrak. Jedná se o jeden z nejúčinnějších prostředků v boji proti vráskám a známkám stárnutí pokožky. A zapomenout se v tomhle směru nesmí ani na vitamin C, jež má protizánětlivé účinky a urychluje proces regenerace drobných poranění a jizev a zároveň zabraňuje destrukci kolagenových vláken v pleti.

Bojuje proti lupénce a dalším kožním onemocněním

Přímá aplikace papájové dužiny na postiženou oblast pomáhá při léčbě kožních onemocnění, jako je ekzém a lupénka. Může také zmírnit svědění a zarudnutí, snížit viditelnost jizev a zkrotit bolest při drobných popáleninách.

Hydratuje

Vysoká koncentrace antioxidantů a enzymů ošetřuje suchou, šupinatou pokožku a obnovuje v ní přirozenou vlhkost. Pravidelná aplikace dužiny z tohoto exotického ovoce prokazatelně navrací pleti její přirozený lesk.

Snižuje pigmentaci

Papája je skvělá kombinace ingrediencí, jako jsou enzymy, beta-karoten, vitaminy a fytochemikálie, které jsou užitečné při pigmentaci kůže, respektive jejím zesvětlování. A jak papáju aplikovat?

Účinná maska připravená za vteřinu

Papája se dá na obličej a jiná místa nanášet syrová i vařená. Rozmačkanou dužinu můžete smíchat s medem (pro problematickou a stárnoucí pleť), kurkumou (ta se hodí pro suchou a zanícenou pokožku), citronovou šťávou (při tmavých skvrnách) nebo vaječným bílkem (ideální pro ochablou pleť či pleť se sklonem k akné). Počkejte 15 minut a opláchněte. Opakujte do zlepšení stavu.

Zdroje: www.skinkraft.com, www.daburhoney.com, www.wikipedia.org





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat