Prostreno.cz

Potraviny pro silný mozek

Termín „brain food“ neznamená nic jiného než „potrava pro mozek“. Je velmi důležitá pro zdravé fungování mozku, abyste s ním mohli dosahovat špičkových výkonů. Pokud se tedy chcete efektivně učit, měli byste svému mozku dopřát kromě glukózy a vody i více živin a přísad. Jaké živiny ale mozek potřebuje, aby fungoval?

Některé potraviny pomáhají mozku učit se efektivněji nebo vykonávat jinou duševní práci rychleji a s větší koncentrací. Ovlivňují tělo velmi odlišnými způsoby – podporují krevní oběh v mozku a tím podporují schopnost koncentrace, jiné poskytují základní stavební kameny pro metabolismus a stavbu buněk a všechny dohromady vytvářejí podmínky pro optimální výkon.

Voda

Téměř 75 % vašeho mozku tvoří voda. Pokud dojde v organismu k dehydrataci, mozek uvolní hormon kortizol, který způsobí zmenšení dendritů. Tyto větve se podílejí na výměně informací mezi nervovými buňkami. Zmenšení těchto dendritů vede ke zhoršení vaší mozkové aktivity. Proto byste měli vypít alespoň 8 sklenic vody denně, aby byl váš mozek aktivní.

Ryby

Tučné ryby jako losos, tuňák, sleď nebo makrela jsou ideálním zdrojem omega-3 mastných kyselin. Tyto mastné kyseliny jsou zvláště důležité pro váš mozek, protože se skládá z téměř 30 % z omega-3 mastných kyselin.

Červené maso a játra

Nedostatek železa byl v různých studiích považován za běžnou příčinu špatné koncentrace. Železo je klíčové pro zásobování mozku kyslíkem a červené maso a játra jsou optimálními zdroji.

Ovoce

Téměř všechny druhy ovoce mají pozitivní vliv na výkon vašeho mozku. Ale zlepšit prokrvení mozku může avokádo. Je to dáno především vysokým obsahem mononenasycených tuků. Další ovoce, které má pozitivní vliv na náš mozek a pomáhá nám rychleji si vybavit informace, jsou melouny, švestky, ananas, pomeranče, jablka, kiwi, broskve, hrozny a třešně.

Vejce

Vejce bohaté na vitamin B a lecitin jsou dobrým zdrojem nasycených tuků. Žloutek má také vysoký obsah cholinu, základní složky mozkových buněk.

Mléčné výrobky

Potraviny jako sýr, mléko a jogurt mají vysoký obsah vápníku, který pomáhá nervům správně fungovat. Jogurt obsahuje tyrosiny a aminokyseliny, které jsou zodpovědné za produkci neurotransmiterů. Neurotransmitery používají nervové buňky k přenosu elektrických vzruchů z jedné buňky do druhé, takže jsou klíčové pro funkci mozku.

Sója

Potraviny vyrobené ze sójových bobů, jako je sójové mléko nebo tofu, jsou bohaté na cholin a lecitin.

Listová zelenina a brukvovitá zelenina

Zelí, tuřín, kedlubna a brokolice, květák, růžičková kapusta, hořčice, řeřicha a špenát podporují kognitivní funkce díky obsaženým živinám. Další zeleninou, která nám rozpumpuje mozek, jsou mrkev, houby, brokolice, cibule, chřest, klíčky a salát. Tyto potraviny lze také velmi dobře zpracovat v zeleném smoothie.

Ořechy

Ořechy jsou bohaté na vitaminy E a B6, omega-3 a omega-6 mastné kyseliny a antioxidanty. Mají pozitivní vliv na mozkovou činnost. Ať už jsou to mandle, lískové ořechy, vlašské ořechy nebo arašídy, všechny dodají vašemu mozku vzpruhu. 

Luštěniny a fazole

Glukóza je palivem mozku. Protože ji však nemůže uchovávat do zásoby, měl by být zaručen stálý přísun. Ideálními dodavateli jsou luštěniny a fazole. Bohaté na antioxidanty, železo a další živiny pomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Zelený čaj

Zelený čaj je skutečným přínosem pro vaše tělo a mozek. Může být jak uklidňující, tak stimulující. Katechin obsažený v zeleném čaji podle studií působí proti vápenatění cév. Zelený čaj je uklidňující a povzbuzující.

Zdroj: www.brain-effect.com/magazin/11-lebensmittel-fuer-ein-starkes-gehirn





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Vejce s bylinkovou solí

(26 hlasů)

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně s malinami

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat