Prostreno.cz

Kde se vzal, tu se vzal hot dog

Hot dog je jedním z nejoblíbenějších pouličních jídel na světě. Odkud ale pochází název hot dog? Kdo vlastně vynalezl párek v rohlíku? 

Hot dog jako téměř mystický kulinářský fenomén. Seženete ho za 30 korun ve švédském obchodě s nábytkem a za více než 200 korun v prémiové verzi s podmáslím, brioškou, kančí klobásou, lotosovým likérem a zlatým listem. Nezáleží na tom, jakou formu si vyberete a kdy ho jíte – je to prostě legenda. Odkud pochází název hot dog? 

Co to vůbec je?

Nejprve malé zklamání – hot dog neobsahuje vůbec žádný vitamin. Ale o to naštěstí nejde a chuti je to také jedno. Hot dog je rozhodně a vždy bez výjimky vařený párek v pšeničné housce, která bývá měkká a trochu sladká. Ve většině případů se přidává také okurka a/nebo cibule, a omáčky, jako je hořčice a/nebo kečup. Počínaje tímto originálním párkem v rohlíku se postupem času vyvinulo nespočet podob po celém světě. 

A odkud pochází název hot dog?

Hot dog je staré pouliční jídlo, pravděpodobně dokonce jedno z prvních pouličních jídel moderní doby. Dodnes, a to je téměř historicky evidentní, pokrm pochází z Německa, ale název pro něj pochází z USA. Jak to?

V krásném městě Frankfurt nad Mohanem vynalezl řeznický mistr Johann Georg Hehner v roce 1847 nový pokrm do ruky – pravou frankfurtskou klobásu s hořčicí v housce. Hot-dog s uvařeným frankfurtským párkem je proto vždy originál. V roce 1867 si na tuto myšlenku vzpomněl německý emigrant v Americe a otevřel první pojízdný stánek s hot dogy. Legendárního Charlese Feltmana omrzelo prodávat dorty a místo toho prodával pokrm zvaný hot dog – vařený párek, lehce grilovaný, v housce s jemnou hořčicí. Tento nápad se v ulicích Brooklynu ujal tak neuvěřitelně dobře, že brzy otevřel Feltman's Restaurant and Beer Garden. V roce 1901 zaměstnávala rozšířená Feltmanova německá restaurace 1 200 lidí.

Opravdu byli v párcích v rohlíku psi?

Mimochodem ten svérázný název nevznikl, jak je v mnoha městských mýtech rozšířen dodnes, protože v prvním párku v rohlíku byli vlastně rozemletí toulaví psi, ale odvíjí se od formy pokrmu. Němečtí imigranti, včetně vynálezce Feltmana, si s sebou do USA přivezli svérázné plemeno psa – klobásového jezevčíka. Párek v rohlíku se nazývá hot dog, protože vypadá jako vynálezcův pes... jezevčík!

Zdroj: www.eatclub.tv/kochschule/gut-zu-wissen/woher-kommt-der-name-hotdog-und-wer-hats-erfunden-169405/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat