Prostreno.cz

Cesta ke hvězdnému zdraví střev vede přes čaj

Pro střevní zdraví můžete udělat spoustu věcí. A jednou z nich je i konzumace čaje. Hodí se například pu-erh, mátový, zázvorový nebo proskurníkový.

Historicky první čaj si uvařil kolem roku 2700 př. n. l. čínský král Shen Nong. A stalo se tak omylem. Legendy praví, že jednoho slunného dne seděl pod čajovým stromem a vařil si v kotlíku vodu, protože věřil, že má spoustu zdravotních účinků. Náhle zafoukal vítr a do nádoby spadl lístek z čajovníku. Když se panovník tohoto nálevu napil, byl ohromen delikátní chutí i přívalem energie a vitality. A tak zřejmě vznikl nápoj, který se stal neodmyslitelnou součástí domácích potravinových zásob i alternativní medicíny.

Zázrak v každé kapce

Prokázaných účinků čaje není zrovna málo. Odborníci jsou si jistí, že představuje prevenci rakoviny, zabraňuje srdečním chorobám a předchází obezitě. Také prý omezuje pravděpodobnost diabetu, tlumí bolesti a reguluje škodlivý cholesterol, přičemž pomáhá na psychickou únavu a zlepšuje průchodnost tepen. Svědčí však i střevům. A protože střeva jsou něco jako náš druhý mozek, měli bychom čaj pít pravidelně. Který přesně?

Pu-erh čaj vylepší trávení i postavu

Pu-erh čaj pochází z čínské provincie Yunnan. Zvláštností je na něm to, že čajové lístky, ze kterých je tvořený, procházejí procesem mikrobiální fermentace. O fermentovaných potravinách se všeobecně ví, že harmonizují střevní mikrobiom a podporují bezproblémový chod trávení. Pro gastrointestinální trakt je tedy dobrou volbou! Tento nápoj se spojuje také s rychlejším hubnutím, čistou pletí, kvalitním spánkem a zesílenou imunitou. Nedáte si doušek? Pokud je tohle pro vás příliš velká exotika, můžete sáhnout po klasice.

Zázvorový čaj nikdy nezklame

Sloučeniny obsažené v zázvoru stimulují produkci slin, žluči i žaludečních šťáv, proto fungují jako lubrikant střevního systému. Zázvorový čaj je prevencí jakýchkoli břišních patálií i vhodnou léčbou nevolnosti, nadýmání a dalších nepříznivých stavů. Bodem navíc je jeho pozitivní vliv na průdušky i mladistvou pokožku. Co dalšího je k dispozici?

Nezapomeňte na mátu a proskurník

Na střeva i zažívání působí přímo blahodárně rovněž čaj mátový a proskurníkový. Potýkáte-li se s častými zácpami, pomocnou ruku podá čaj z listů senny. V obchodě se zdravou výživou se můžete poptat i po sypané verzi hořce žlutého, který je také báječnou střevní medicínou.

Zdroj: www.well.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat