Prostreno.cz

Domácí léčba poruchy krevního oběhu

Jste poslední dobou nějací zapomětliví? Ke všemu vám hodně padají vlasy a trpíte svalovými křečemi? Možná, že váš krevní oběh těmito signály hlásí, že má potíže!

O krevním oběhu řada lidí nijak nepřemýšlí. Cirkulace nejvzácnější tekutiny na světě si běží hezky v pozadí, přičemž není vidět ani slyšet. Proč ji tedy vůbec věnovat nějakou pozornost? Přece proto, že oběhový systém, který se skládá ze srdce a cév, vyživuje a udržuje při životě každou buňku v těle. Co když ten váš nepracuje správně, kvůli čemuž mimo jiné trpíte zimou a ustavičně studenými končetinami?

Příčiny hledejme i ve špatném životním stylu

K nejčastějším důvodům zhoršené krevní cirkulace se počítá nezdravá strava plná tučných jídel a zpracovaných potravin, vysoký cholesterol, nadváha, nedostatek fyzického pohybu a kouření. Podle čeho se dá poznat, že v tomhle směru už jde takzvaně do tuhého? Můžete pociťovat podivné mravenčení nebo mít suchou a šupinatou kůži. Kromě věčně ledových nohou a rukou se tento problém projevuje i pomalým hojením ran, svalovými bolestmi a křečemi, nadměrným vypadáváním vlasů, lámavostí nehtů, barevnými změnami kůže, poruchami kognitivních funkcí nebo zapomnětlivostí. Čím se to dá napravit?

Sbohem, cigarety. Zdravá strava vítána!

První věcí, kterou můžete a měli byste udělat, je skoncování s kouřením. V tom se lékaři jednoznačně shodují. Dále doporučují konzumaci zdravé stravy, obzvláště pak zvýšený příjem listové zeleniny. Ta má vyšší podíl železa i dusičnanů, čímž normalizuje krevní tlak a zlepšuje činnost oběhového systému. Skvělé jsou také tučné ryby, jako je losos, makrela a tuňák, neboť obsažené omega-3 mastné kyseliny ředí krev a příznivě ovlivňují její srážlivost. Dobře vám udělá také kurkuma, protože bojuje proti oxidačnímu stresu a zmírňuje záněty. Co dál?

Pohyb nezklame

Jak často sportujete? Nebo si dáte alespoň kratší procházku? Jakýkoli pohyb zvyšuje průtok krve, proto ho rozhodně nezanedbávejte. Klíčová je i dostatečná hydratace. Absence tekutin totiž vede k poklesu krevního tlaku a snižuje objem krve, což vede k zadržování sodíku a tím i omezené činnosti oběhové soustavy.

Zdroj: www.houseofwellness.com, www.healthline.com





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat