Prostreno.cz

Ájurvéda odrazuje od dojídání zbytků

Vždy si vaříte a „krabičkujete“ jídlo na druhý den?  Ájurvéda varuje, že neděláte dobře, neboť potraviny by ze sporáku měly putovat rovnou na talíř! Z jakého důvodu?

Uvařená jídla se ne vždy sní ještě tentýž den. Co s nimi? Jakmile pokrm vychladne, co nejrychleji by se měl uložit do ledničky, ideálně v plastové nádobě s víčkem, a to proto, aby nepřejímal cizí pachy a nežádoucí patogeny. Doporučené skladování je do +4 °C, přičemž obecné pravidlo zní: Hotové pokrmy je vhodné spotřebovat do maximálně tří dnů. A teď už stojíme na rozcestí.

V rámci finanční i časové úspory je takový nápad výhodný, ájurvéda, tedy systém tradičního indického lékařství praktikovaný v různých zemích včetně České republiky, však od dojídání zbytků striktně varuje.

Nechte zbytky na pokoji!

Podle ájurvédy by se jídlo mělo zkonzumovat do tří hodin od uvaření nebo maximálně ve stejný den. Dle zásad tohoto lékařství bez ohledu na to, jak moc potraviny skladujete ve vzduchotěsných nádobách, nezůstanou ani druhý den čerstvé. Zbytky jídla patří do skupiny „potravin v kvalitě nevědomosti“, jsou tedy bez života. Jejich konzumace může způsobit únavu a ponoukat k lenošení. Jen pro upřesnění, do kvality nevědomosti dál patří ohřívané či jinak vařené potraviny v mikrovlnné troubě, mražené, konzervované a průmyslově zpracované jídlo.

Je imunita v ohrožení?

V ájurvédě jsou tamasické (nekvalitní) potraviny v podstatě ty potraviny, které postrádají energii (prána), protože jsou zastaralé, a proto nás činí letargickými a línými. Zbytky potravy snižují schopnost těla bojovat s nemocemi a také ovlivňují správné fungování imunitního systému. Navíc prý podporují pesimismus, omezují pohyblivost a prohlubují otupělost. (Odborníci na ájurvédu dále apelují, že lidé, kteří každý den jedí zbytky jídla, zvyšují riziko toho, že budou trpět klinickou depresí.) Naproti tomu čerstvá či právě uvařená potrava zvyšuje energii mysli, přináší vyrovnanost a duševní jasnost. Takže, co teď?

Zbytky na talíři

Zkuste svá uvařená jídla sníst ve stejný den, kdy opustí plotnu. Pokud se nějaké zbytky nepodaří zpracovat, věnujte je těm, kteří jídlo potřebují. Nebo holt porušte zásady ájurvédy – v rámci hesla „doba je zlá“. Někdy je přece jen lepší ohřívané než žádné jídlo…

Zdroje: www.healthshots.com, www.yogavidyamandiram.com






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)

Omeleta s našlehanou ricottou

(21 hlasů)

Valentýnské tousty

(20 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat