Prostreno.cz

Hvězdný dietní jídelníček aneb Hubněte jako celebrity

Poznejte časté mýty spojené s hubnutím a vyzkoušejte jídelníček, s kterým budete zdravě hubnout. Rady vám exkluzivně přináší trenérka českých celebrit a odbornice na zdravý životní styl Hanka Kynychová.

ČASTÉ MÝTY SPOJENÉ S HUBNUTÍM:

Jde to i bez snídaně

Ranní nedostatek času není pro absenci snídaně omluvou. Pokud nenastartujete metabolismus ihned po ránu, zpomalíte jej a tělo se bude s energetickým deficitem potýkat celý den. Pokud máte ráno málo času, zvolte jídlo, které připravíte rychle a jednoduše, například snídaňové cereálie s obsahem celozrnné složky.

Oběd je nejdůležitějším jídlem dne

Každé jídlo dne má svou důležitost. V redukčním jídelníčku se snažte přijmout více energie dopoledne, tedy ve formě snídaně, dopolední svačiny a oběda. Odpoledne jezte méně a přednost dejte kvalitním bílkovinám před sacharidy.

Když vynechám přílohy, zhubnu

Každé hlavní jídlo dne by mělo být komplexního charakteru, proto na přílohy nezapomínejte.
Jejich množství však upravujte podle druhu jídla. K oběhu si je dopřejte, naopak při večeři raději nahraďte třeba zeleninou.

Sklenka vína hubnutí neuškodí

Opak je bohužel pravdou. Alkoholem totiž přijmeme mnoho prázdné energie, kterou bychom mohli přijmout v kvalitní stravě. Oblíbené dva decilitry bílého vína dodají našemu organismu 500 kJ, což představuje až 1/3 energetického příjmu při snídani.

Večer se už nemá jíst

Mnoho z nás se mylně domnívá, že zhubne vynecháním stravy po páté hodině večerní. To je v pořádku v případě, že ulehnete k spánku o tři hodiny později. Pokud jste však zvyklá ponocovat, měla byste tělu dodat potřebné živiny k zajištění správných funkcí i ve večerních hodinách.

Cvičení na lačno je efektivnější

Ani před cvičením tělo netrapte a dodejte mu energii, kterou potřebuje. Hodinu a půl před začátkem lehce posvačte, abyste během sportovní aktivit neztratila energii potřebnou pro správnou funkci organismu.

S „light“ potravinami se hubne snáz

Kvalitní jídelníček s trvalým efektem si žádá také kvalitní stravu. Snížený obsah tuků ve výrobcích označených „light“ kompenzují výrobci nadměrným obsahem škrobů. Raději vybírejte klasické potraviny s přiměřeným obsahem tuku a dbejte na správné rozložení stravy a přísun živin v průběhu dne.

Psychika nehraje roli

Zdravé hubnutí je spojeno s celkovým rozpoložením organismu. Pokud tedy nedostatečně spíme, stresujeme se, ručička na váze půjde dříve nebo později směrem nahoru. Když jsme unavení, snaží se naše tělo doplnit chybějící energii přijímáním ze stravy. Navíc při nedostatku spánku klesá v těle hladina hormonu ghrelinu, který zvyšuje chuť k jídlu.

JÍDELNÍČEK PODLE HANKY KYNYCHOVÉ

Snídaně

Cereálie Nestlé Fitness s mléčným produktem (můžete vyzkoušet sojové nebo rýžové mléko), miska ovoce (grep nebo pomeranč) a sezamová či lněná semínka.

Svačina

Kukuřičný chléb s lučinou a rajče.

Oběd

1) Krůtí steak, dušená zelenina a brambory vařené v páře.
2) Sushi v přiměřené míře.

Odpolední svačina

1) Vajíčko, šunka, paprika.
2) Tuňák z plechovky se zeleninou.

Večeře

1) Candát (nebo jiná ryba) uvařená v páře se zeleninovým salátem bez zálivky, s balsamikem a lžičkou olivového olej.
2) Vydatná nezahuštěná zeleninová polévka – minestrone či boršč bez zakysané smetany.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat