Prostreno.cz

Potraviny bohaté na potřebný draslík

Draslík je základní minerál, který potřebují všechny tkáně v těle. Někdy se označuje za elektrolyt, protože nese malý elektrický náboj, který aktivuje různé buněčné a nervové funkce. Jak poznáte, že ho máte málo a odkud ho lze čerpat?

Minerál draslík je významný pro normální činnost nervové soustavy, svalů (včetně srdce) a k udržení normálního krevního tlaku. Má zodpovědnost za přenos elektrických signálů mezi buňkami a s pomocí ledvin pomáhá odstraňovat přebytečný sodík z těla prostřednictvím moči, což je jedině dobře, neboť příliš mnoho sodíku může způsobit vysoký krevní tlak.

Doporučená denní dávka je 2–4 gramy pro dospělé a asi o 1 gram méně pro děti. Při jeho nedostatku se objevují bolesti hlavy, ospalost, slabost, svalové křeče či nepravidelný srdeční rytmus. Tomu však lze zabránit příjmem určitých potravin – na draslík bohatých. Které to jsou?

Ovoce a zelenina

Chcete-li přijímat víc draslíku, zařaďte na svůj jídelníček banány, avokádo, pomeranče (pomerančovou šťávu), meruňky, grapefruity (vysoký obsah draslíku mají také některé druhy sušeného ovoce, jako jsou sušené švestky, rozinky a datle). Vhodný je i vařený špenát nebo vařená brokolice. Draslík dále obsahují brambory, houby, hrách, okurky, cukety a dýně. Ke zdrojům také patří listová zelenina a rajčatová šťáva.

Mléčné výrobky

Některé mléčné výrobky, jako je mléko a jogurt, mají vysoký obsah draslíku (ideálně vybírejte ty s nízkým obsahem tuku).

Ryby

Tuňák, halibut, treska či pstruh se řadí na seznam „draslíkových potravin“. Dle výživových doporučení bychom měli ryby konzumovat 2–3× týdně, což představuje cca 400 gramů za týden.

Luštěniny

Fazole, sójové boby nebo čočka upravená na všechny způsoby. Čemu dáváte přednost?

Další zdroje

Draslík se nachází i v kokosové vodě, kešu, mandlích, melase, drůbeži, hnědé rýži, otrubových cereáliích, celozrnném chlebě a těstovinách. Možnosti jsou tedy široké.

Na co si dát pozor?

Navzdory tomu, že je doporučená denní dávka stanovena na 2–4 gramy, jak již bylo uvedeno, konkrétní potřeby na množství draslíku se přece jen mohou lišit, pokud trpíte onemocněním ledvin. (V případě, že ledviny nefungují dobře, může v těle zůstat příliš mnoho draslíku, což obvykle způsobuje nervové a svalové problémy.)

Zdroje: www.webmd.com, www.hsph.harvard.edu





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat