Prostreno.cz

Sezonní zelenina v listopadu

Ani na podzim se nemusíte vzdát čerstvých potravin ze zahrádky. Která zelenina má v listopadu svoji sezonu?

S blížící zimou myslíme spíše na zásoby na zimu, ale listopad stále ještě skýtá dostatek možností, jak si dopřát něco zdravého v čerstvé kvalitě. Kterou zeleninu nakupovat v listopadu?

Houby

Kdo by na podzim nezašel do lesa pro košík hub?! Některé odrůdy se dají bez problému pěstovat doma a mít je tak k dispozici celoročně. Na jídelníčku by měly houby skončit častěji, protože obsahují minerály, bílkoviny a vitaminy ze skupiny B. Kromě toho jsou houby velmi nízkokalorické.

Brambory

Hlízy jsou ve skutečnosti hubnoucími potravinami a patří mezi zdravé zdroje sacharidů ve stravě. Brambory mají nízký obsah tuku, přesto příjemně a trvanlivě zasytí a dají se připravit na nejrůznější způsoby.

Křen

Křen lze podávat nejen se smetanou s uzenou rybou nebo vařeným filetem. Faktem je, že křen skvěle chutná i v salátových dresincích, lehkých omáčkách s rybami nebo vejci a zjemňuje pokrmy svou charakteristickou kořenitostí.

Pastináky

Kořenová zelenina se u nás vrací do módy teprve pár let. Chutnají lehce nasládle, oříškově a příjemně pikantně. Esenciální olej obsažený v pastináku má nejen typickou kořenitou chuť, ale má také antimikrobiální účinek. S přibližně 18 mg na 100 g pastinák také přispívá k naší denní potřebě vitaminu C. Zelenina také obsahuje důležité vitaminy skupiny B a minerály, jako je draslík a fosfor. 

Petržel

Tato hlíza se dlouhou dobu používala pouze jako polévková zelenina. Éterické oleje, které obsahuje, činí zeleninu – na rozdíl od jiné zimní zeleniny – zvláště stravitelnou a podporují funkci ledvin. Dobrý důvod je letos vyzkoušet, ne?

Ředkev

V závislosti na odrůdě a sezoně se liší pikantní a štiplavou chutí kořene. Díky nízkému obsahu tuku a kalorií je zelenina perfektní svačinkou pro ty, kdo dbají na postavu a podporuje trávení. Ředkvičku, kterou máme skladem v listopadu, nakrájejte na tenké plátky, posypte solí a vychutnejte si čerstvou svačinku!

Květák

Růžičková kapusta obsahuje dostatek vlákniny, která prospívá nejen trávení, ale zajišťuje i dlouhotrvající zasycení. Navíc pouhých 100 gramů pokryje denní potřebu vitamínu K.

Celer

Nutno uznat, že se svou tmavou a vrásčitou slupkou celer ani na druhý pohled nevypadá jako kulinářská lahůdka. Ale zdání klame, protože kulatá a často těžká zelenina má vše v každém ohledu a jako základní přísada do polévek se nepoužívá bezdůvodně.

Tuřín

Jejich lehce nasládlá chuť klame – s necelých 5 gramů na 100 gramů obsahují tuříny relativně málo cukru. Protože má i vysoký obsah vody, tuřín je ideální pro každého, kdo chce zhubnout, nebo si udržet váhu.

Pórek

Pórek obsahuje mnoho živin, zejména v horní zelené části. Poskytnout může beta-karoten, zinek a fluor, takže je ideální pro časté používání v zimě, kdy se dá koupit čerstvý.

Mrkev

Křupavá oranžová zelenina je v Evropě jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Je k dispozici po celý rok, ale nabídka je největší od září do prosince. Mrkev jezte vždy s malým střikem oleje nebo v kombinaci s ořechy. Jedině tak dokáže tělo vstřebat beta-karoten rozpustný v tucích, který obsahuje. 

Cibule

Ať už je červená, hnědá nebo bílá, malá nebo velká: cibule je opravdu zdravá, a navíc chutná skvěle. Dodává tělu důležité látky včetně vitaminů ze skupiny B. Působí také protizánětlivě a může pomoci při odkašlávání.

Dýně

Ať už dýně Hokkaido, máslová nebo muškátová dýně – podzimní zelenina je konečně opět tady! Dýňovou dužinu lze použít jako nízkosacharidovou alternativu brambor a pro svou dobrou stravitelnost se používá i v dietní kuchyni, jako lehká strava nebo pro malé děti. S průměrem 300 miligramů na 100 gramů dužiny je dýně obzvláště bohatá na draslík, který reguluje rovnováhu tekutin v těle.

Červená řepa

Nádherná barva je nízkokalorická výplň žaludku. Betanin, pigment v červené řepě, chrání buňky těla před poškozením volnými radikály. Hlíza obsahuje i některé další živiny, jako je železo a kyselina listová. Lze ji využít mnoha způsoby. 

Zdroj: www.eatsmarter.de





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Dušené houby na toastu

(25 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat