Prostreno.cz

Bylinky a koření v zimě naprosto nepostradatelné

Již mnohokrát se prokázalo, že bylinky a koření mají spoustu prospěšných vlastností pro zdraví i krásu. Obsahují vitaminy, minerály, enzymy a další cenné látky, které tělo nesmírně potřebuje. Bez kterých se letos v zimě určitě neobejdete?

Existuje rčení, které říká: „Kam nechodí slunce, tam chodí lékař.“ Stejné je to i u bylinek a koření, které jsou pro zimní měsíce jako stvořené. Tohle je top čtyřka!

Zázvor

Kromě skvělé chuti zázvor poskytuje řadu zdravotních výhod, které si můžete užít v mnoha podobách. Uvolňuje od nevolnosti a podporuje vyprázdnění žaludku, což je důležité nejen o vánočních svátcích. Zázvor obsahuje více než 400 přírodních sloučenin a některé z nich jsou protizánětlivé. Oddenky zázvoru patří k bohatým zdrojům gingerolu, přírodní látky, která likviduje patogeny a posiluje imunitní systém. Pomáhá především při nachlazení, zvláště v kombinaci s citronem. Z tohoto důvodu si co nejčastěji vařte čaj.

Bazalka posvátná neboli tulsi

Bazalka posvátná se skutečnosti aplikuje i při nachlazení a kašli, které jsou v zimě běžné. Má také zklidňující a léčebné účinky na pokožku hlavy, jež v zimních měsících svědí vinou střídání teplot (přechodů ze zimy do tepla). Listy tulsi povařte ve vodě a nechte vychladnout. Celé to rozmixujte na pastu a naneste na pokožku. Nechte působit aspoň 15 minut.

Kurkuma

Kurkuma je od dávných dob součástí tradičních léčivých a kosmetických receptů, a to díky svým protizánětlivým a antiseptickým vlastnostem. Snižuje bolest a otoky, pomáhá zjemnit a rozjasnit mdlou pokožku, používá se jako pomocník při dýchacích problémech, zánětech a infekcích. V neposlední řadě ulevuje bolavým kloubům, což se právě teď taktéž hodí. Nižší teplota totiž výrazně ovlivňuje citlivost nervových zakončení, která se nachází v kloubním pouzdru, a zhoršuje tak pocity bolesti. Zkusit můžete třeba kurkumové mléko s kajenským pepřem a skořicí.

Aloe vera

Aloe vera je jednou z nejužitečnějších sukulentních bylin vhodných pro pokožku i vlasy, a to zejména v zimě, protože je to silný zvlhčovač, který pomáhá zmírnit suchost pokožky a vlasů. Obsahuje zinek, jež má hojivý účinek na rány, změkčuje odumřelé kožní buňky a je užitečná při jejich odstraňování, zanechává pleť hladší a zářivější. Čerstvě extrahovaný gel denně nanášejte na obličej a po 15 minutách smyjte. V případě vlasů stačí frekvence jednou až dvakrát týdně.

Zdroje: www.thehealthsite.com, www.hopkinsmedicine.org, www.wikipedia.org





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Snídaňové muffiny

(12 hlasů)

Palačinky

(1 hlasů)

Špenátová omeleta

(34 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat