Prostreno.cz

Podceňovaný minerál působící proti zácpě

Snažíte se, co vám síly, stačí, ale stále to nejde. Na toaletě sedíte často a dlouho – bez výsledku. Máte sáhnout po projímadlech? Zadržte, jsou i jiné možnosti. Povolejte jeden známý a snadno dostupný minerál!

Zácpa je obecně popisována jako méně než tři stolice týdně. Ačkoli ta příležitostná je velmi častá, někteří lidé trpí chronickou zácpou, která může narušit jejich schopnost vykonávat každodenní úkoly. Na vině je disharmonie hormonů, které pomáhají vyrovnávat tekutiny v těle, diabetes, těhotenství, nedostatečná činnost štítné žlázy, ale i neschopnost uvolnit pánevní svaly tak, aby se umožnil pohyb střev (anismus). Léčba chronické zácpy závisí na základní příčině, ovšem v některých případech se primární důvod nikdy nenajde. Na druhou stranu se aspoň ví, co nebo kdo vyprazdňování napomáhá. Je to hořčík!

Základní minerál s působivými účinky

Hořčík je nezbytný pro regulaci srdečního tepu, krevní tlak, nervový přenos a svalovou kontrakci. Je čtvrtým nejrozšířenějším minerálem v těle a potřebuje ho více než 300 enzymů. Kromě těchto funkcí je nezbytný pro tvorbu energie, syntézu DNA a regulaci krevní glukózy. Spolu se sodíkem, draslíkem a vápníkem patří k elektrolytům, které hrají klíčovou roli v rovnováze tekutin. A tady už to začíná být zajímavější.

Stop zácpě!

Co se týče zácpy, tak hořčík působí dvěma různými způsoby. Za prvé, má projímavý účinek, což znamená, že stahuje vodu do střev. To změkčuje odpadní produkty, což zase udržuje věci v pohybu směrem k východu. Za druhé, hořčík uvolňuje střevní svaly, takže i tímto trikem pomáhá při tranzitním procesu. Teď už je asi jasné, proč je tento známý minerál primární složkou některých volně prodejných laxativ! A kde ho vzít?

Za jak dlouho čekat výsledky?

Výživové doplňky s obsahem hořčíku jsou široce dostupné a obvykle se nacházejí ve formě kapslí nebo prášku. Stačí se zeptat v místní lékárně, ale třeba i v drogerii a některých supermarketech. Alternativní formou, která může poskytnout úlevu od zácpy, je oxid hořečnatý. Jeho účinky lez pociťovat kdekoli od čtyř do 24 hodin po užití a měly by být relativně mírné. Nezapomeňte přijímat i potraviny bohaté na hořčík, ke kterým patří listová zelenina, luštěniny, ořechy, hořká čokoláda, avokádo a semínka, hlavně ta dýňová.  

Zdroje: www.eatingwell.com, www.mayoclinic.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat