Prostreno.cz

Energii do těla napumpují čerstvé klíčky

Kdo by se netěšil na jaro? Příroda ožije s novou tváří, šedou barvu vystřídá nesmělá zelenkavá, začnou vykukovat první výhonky a poupata.

Po chladných zimních měsících je právě teď ten správný čas změnit jídelníček a oživit jej svěží energií z čerstvých klíčků a bylinek, které vnesou energii jara na až váš talíř. Pěstování klíčků je velmi jednoduché, navíc můžete přímo z pohodlí domova pozorovat ten zázrak, když ze zrn a semen vylézají malé klíčky. Chcete to letos vyzkoušet?

Co budete potřebovat

Zavařovací sklenici nebo misku (Použijte průhlednou skleněnou nádobu, abyste mohli sledovat, jak semínka ožívají...)

Semena, fazole a zrna pro klíčení. (Ne všechna zrna klíčí! Více se dozvíte níže.)

Jemná síťovina nebo bavlněná tkanina.

Jak to udělat

1 Naplňte jednu třetinu nádoby semínky. Nezvyšujte množství, semínka totiž po přidání vody nabobtnají, nemluvě o tom, kolik místa zaberou až začnou klíčit…proto na to pamatujte.

2 Semínka zalijte vlažnou vodou (voda by měla dosahovat přibližně dvou třetin výšky nádoby).

3 Otvor zakryjte síťovinou nebo bavlněnou látkou.

4 Nechte přes noc (8 hodin) na čistém, dobře větraném místě pořádně odmočit, a druhý den vodu slijte. Semena dobře propláchněte pod tekoucí vodou a znovu sceďte.

5 Pak už stačí nechat vlhká semínka v klidu dál bobtnat a klíčit ve stejné nádobě, proces proplachování opakujte dvakrát denně, tak aby semínka byla vždy v čisté čerstvé vodě a nezačala hnít

Pokud máte doma vyšší teplotu, budete možná muset proplachovat častěji (ujistěte se, že semena dobře omýváte, aby z nich nevycházel žádný zápach). Buďte jemní, abyste nezlomili mladé klíčky. Než budou klíčky připraveny k jídlu, bude to trvat zhruba dva až pět dní. Mungo fazolky klíčí velmi rychle, cizrně nebo vojtěšce to naopak docela trvá…

Jakmile jsou klíčky ve vámi požadované délce a chuti (tedy jsou připraveny k jídlu), znovu je dobře opláchněte, sklenici uzavřete víkem a uložte do lednice. Klíčky přidávejte do salátů, jezte je jako svačinu, posypejte si jimi chleba se sýrem, nebo si je dejte jako přílohu s olivovým olejem, solí a špetkou citronu.

Co vše můžete doma klíčit

Klíčit mohou pouze semena divoká, vybírejte je proto v „bio obchodě“, abyste měli jistotu, že nejsou ošetřena.

Cizrna*, čočka, mungo, fazole adzuki.

Quinoa, divoká rýže*, proso, amarantová zrna.

Vojtěška*, sezamová semínka, slunečnicová semínka.

Vyhněte se červeným fazolím, protože obsahují toxické látky

* Potřebují delší dobu namáčení (cca 12 hodin)

A proč vlastně klíčky pěstovat?

Semínka jsou totiž obrovskou zásobárnou živin a důležitých látek. Klíčením se semínka aktivují, obsahují důležité enzymy a vysoký obsah vitamínů a aminokyselin. Naklíčená semínka jsou navíc lépe stravitelná a vstřebatelná, takže si na nich pochutná i ten, kdo má obvykle ze semínek nebo luštěnin potíže s nadýmáním.

Zdroje: názor autora, www.heartfulnessmagazine.com/spring-sprouts/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat