Prostreno.cz

Druhy sýrů, které můžete jíst i s citlivostí na laktózu

Máte trable s laktózou, proto se na sýr, který milujete, bojíte i podívat? Možná je to zbytečná oběť. Vždyť takový camembert, čedar nebo goudu si v rozumné míře dát můžete!

Lidem s intolerancí na laktózu může konzumace mléčných výrobků způsobit hotová muka. Obtěžující nadýmání, jen těžko maskovatelná plynatost, nepříjemné žaludeční křeče i celková nevolnost a slabost. Kdo by tohle dobrovolně riskoval a hlavně podstupoval? A proto jsou jedincům s laktózovou citlivostí zapovězeny i sýry. Anebo snad ne? Co když to není tak horké, jak to vypadá?

I cukr lze ošálit

Obecné pravidlo zní – čím čerstvější sýr, tím větší obsah laktózy. Její primární složkou je pak cukr, který choulostivému trávení může nehezky zatopit. Potvrzuje to i americký lékař a autor knih Steve Carper. Ten však upozorňuje na to, že existují i sýry s minimálním podílem této složky, které v omezeném množství bez obtíží snesou i ti, kteří se laktóze obvykle vyhýbají. O jaké přesně jde?

Camembert není tabu

O vzniku tohoto sýru krémovité konzistence, jež je pojmenován po francouzské vesnici Camembert (1), panují různé legendy. A jedna lepší než druhá! Nejzajímavější je asi ta, která vypráví o jisté selce, co zapomněla sýr ve sklepě. Po čase ho nalezla obrostlý bílou plísní a chtěla vyhodit, ovšem zvědavost jí nedala, proto odvážně ochutnala. Tato dobrota má obsah laktózy v rozmezí 0 až 1,8 % (2). Netřeba ji tedy házet přes palubu! A co říkáte na tu následující?

Čedar také neublíží

Tahle chuťovka anglického původu se může pochlubit dvouprocentním podílem laktózy (3). A to není žádná extra překážka! Už jste si z čedaru zkusili připravit omáčku? Nebo s ním jemně posypali makarony? Po takovém pokrmu se jen zapráší.

Gouda je slast pro ústa

Podobně jako výše zmíněný čedar si s laktózou vede i gouda, která se zrodila v Nizozemsku (4). Má pověst nejlepšího sýru na světě, tak proč si kousek nedopřát – a to i s citlivostí na laktózu. Nezbývá, než si plátek ukrojit a potěšit své chuťové buňky…

Zdroje: (1) www.cs.wikipedia.org/wiki/Camembert, (2) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0958694618300608?via%3Dihub, (3) www.mdpi.com/2304-8158/10/9/2236, (4) www.cs.wikipedia.org/wiki/Gouda_(sýr)





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat