Prostreno.cz

Na teplotě vody v myčce na nádobí hodně záleží

Myčky nádobí jsou výkonné čisticí nástroje, které usnadňují každodenní život. Je ale horká voda, jež umývá příbory, talíře i hrnky dostatečně horká na to, aby zabila bakterie?

Myčku nádobí si dne 28. 12. 1886 nechala patentovat Američanka Josephine Cochran, která svému vynálezu zasvětila mnoho let života. Její myčka měla ruční pohon, takže ta dnešní připomíná, jakým vývojem prošla. Stačí vložit nádobí, přidat tabletu, která je nejjednodušším a nejoblíbenějším mycím prostředkem, a stisknout tlačítko. Že nastavujete ještě konkrétní teplotu? To děláte jedině dobře! Na té totiž záleží s ohledem na odstraňování bakterií.

Jaká teplota je ideální?

Je obtížné přesně určit teplotu, při které horká voda zničí bakterie a patogeny přenášené potravinami, s nimiž se setkáváte v typickém prostředí domácí kuchyně. Při vaření se snažte u většiny potravin dosáhnout vnitřní teploty 60 až 80 stupňů Celsia. To je rozsah, v němž je zničena většina škodlivých bakterií. A to platí i pro myčky nádobí.

Dezinfekce horkou vodou

Americký úřad pro potraviny a léčiva (FDA) požaduje, aby komerční myčky nádobí dosahovaly nejvyšší teploty, tedy 80 stupňů Celsia. Podle této instituce je to nejjistější varianta, nicméně druzí jsou shovívavější.

Kupříkladu americká Národní nadace pro hygienu (NSF) stanovila normu NSF/ANSI 184, která říká, že myčka může tvrdit, že má dezinfekční cyklus, pokud konečné prodloužené oplachování horkou vodou dosáhne 65 stupňů Celsia. To znamená, že myčka zabije 99,999 procenta bakterií. Pokud vašemu stroji chybí odpovídající certifikace, buď nemá dezinfekční cyklus, nebo tento cyklus není dostatečně horký, aby splnil svoje sliby.

Co hrozí při nižších teplotách?

To, co nádobí spolehlivě dezinfikuje, je v každém případě vysoké teplo. Takové, které většina lidí nevydrží. Ale i když voda není dostatečně horká, k čištění se hody vždy. Voda s vysokou teplotou (řeč je o 50 stupních Celsia) v kombinaci s čisticím prostředkem může napadnout olej, špínu, mastnotu a přilepené potraviny. Pokud svoje nádobí myjete pod touto teplotní hranicí, nedosahujete prahu sanitace, a tudíž je pravděpodobnější, že onemocníte z potravinových patogenů v potravinách, které jíte (včetně nedovařených potravin), nebo z křížové kontaminace povrchů ve vaší kuchyni.

Zdroje: www.allrecipes.com, www.theatlantic.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat