Prostreno.cz

Připravte si vlastní snídaňovou směs, kterou si zamilujete

13.03.2023 | Zdraví a diety

Snídaně je možná vůbec nejdůležitějším jídlem celého dne. Pomůže vám překonat ranní únavu a vykročit do nového dne správnou nohou. Jak by ale ideální snídaně měla vypadat? Poradíme vám a přidáme i recept na domácí snídaňovou směs.

Co očekáváte od snídaně?

Budeme trochu zobecňovat, ale pro většinu lidí platí, že snídaně je jídlem, které potřebujeme připravit rychle. Jen málokdo má brzy ráno čas strávit přípravou prvního jídla dne dlouhé desítky minut. Současně by ale měla být snídaně kvalitním jídlem, které našemu tělu dodá všechny potřebné živiny a energii na dopoledne.

Co z toho plyne? Ze hry jsou snídaně náročné na vaření – vydatná anglická snídaně, lívanečky apod. Takovou snídani si nechte spíše na víkend, jednou za čas s ní můžete udělat radost celé rodině. Vhodnou volbou ale nemusí být ani oblíbený rohlík namazaný máslem nebo pomazánkou. Taková snídaně totiž živinami zrovna nepřekypuje a v žaludku může být i příliš těžká.

Na jaké snídaně tedy vsadit, aby příprava byla rychlá a jídlo chutné, výživné a lehké? Vhodnou volbou jsou domácí cereální směsi, které můžete jíst třeba s jogurtem nebo tvarohem. Snadno si je můžete připravit předem a každé ráno trochu odsypat do misky.

Domácí granola s oříšky a sušeným ovocem

Domácí granola je pro snídani ideální. Základem jsou ovesné vločky, které doplňuje několik hrstí ořechů. My přidáme i ovoce sušené mrazem.

Kompletní ingredience jsou následující:

  • 500 g ovesných vloček
  • 70 g kokosového oleje
  • 70 g medu
  • 200 g pokrájených ořechů (směs různých druhů dle chuti)
  • 100 g ovoce sušeného mrazem
  • Lžička skořice

Postup přípravy:

Kokosový olej s medem necháme například na plotně na mírném ohni rozpustit a poté promícháme se všemi ovesnými vločkami. Rozložíme na plechu s pečicím papírem a dáme do trouby předehřáté na 180 stupňů. Pečeme asi 20 minut, poté přidáme směs ořechů pokrájenou na menší kusy. Vše na plechu znovu důkladně promícháme a pečeme přibližně dalších 10 minut. Celá směs by se měla krásně rozvonět, vločky i ořechy získají sytější barvu, jednotlivé komponenty by se ale neměly začít pálit. Jakmile uvidíte, že okraje vloček nebo ořechů černají, raději ihned vypněte troubu a granulu vyndejte. Směs by již nebyla voňavá, ale začala by nepříjemně hořknout.

Nechte granolu na plechu vychladnout, poté přimíchejte ovoce sušené mrazem, opět důkladně promíchejte a následně přesypte do uzavíratelné nádoby. Granola v ní bez problémů vydrží i při pokojové teplotě několik týdnů.

Jak snídani servírovat?

Dle chuti si do misky naservírujte jogurt, tvaroh, nebo směs jogurtu a tvarohu. Přidejte asi jednu nebo dvě lžíce granoly. V tuto chvíli je snídaně hotová a můžete jíst, příprava vám zabere jen jednu nebo dvě minuty.

Máte-li čas a chuť, můžete ještě přidat čerstvé ovoce (např. nakrájený banán nebo jahody), případně kousky kvalitní čokolády. Není to ale nutné. Jde o snadno stravitelnou snídani plnou energie, které navíc nechybí vitamíny a minerály. Díky ořechům navíc zasytí na celé dopoledne.

Ať už vyrážíte na horské kolo, pořádnou túru anebo třeba jen do práce, pořádná a výživná snídaně je základ dne, a dodá vám potřebnou energii, abyste dokázali celý den správně fungovat.






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat