Prostreno.cz

Co nevíte o medvědím česneku

Co byste měli vědět o medvědím česneku a proč je tak zdravý?

Bez ohledu na to, co teploměr říká, jaro je na dosah! A tak je konečně opět k dispozici čerstvý medvědí česnek. Návštěvníci supermarketů to poznají v neposlední řadě na rostoucím sortimentu relevantních produktů u sýrového pultu, v chlazené části a v oddělení omáček: pochoutky s medvědím česnekem, kořeněnou trendovou bylinkou, která je na jaře v sezoně, nyní lákají všude. 

Trend medvědího česneku, který je už pár let nepřetržitý, ale klame, protože bylinka není v žádném případě kulinářským nováčkem, ale pradávným známým. Jako mnoho jiných potěšení upadl pouze v zapomnění. Teď už je ale se spánkem konec – k radosti všech, kteří si rádi pochutnávají na dobrém a zdravém jídle.

Znalci, kteří se této bylinky prostě nemohou nabažit, mají z čeho vybírat: od pesta přes těstoviny až po sýr. A pak samozřejmě samotná čerstvá bylinka, která je tak skvělým a zdravým způsobem koření. Mimochodem, medvědí česnek (Allium ursinum) se původně nazýval také divoký pórek nebo, protože je blízce příbuzný s pažitkou, cibulí a česnekem.

Původ, sezona, chuť

Medvědí česnek pochází z Evropy a severní Asie a již staří Germáni znali aromatickou divokou bylinu jako léčivou a kořenící rostlinu.

Podle počasí roste první medvědí česnek už v polovině února. Jeho hlavní sezona začíná koncem března/začátkem dubna a trvá do konce května. Bylina preferuje stinná, vlhká místa v lese.

Medvědí česnek očaruje své příznivce jemnou česnekovou vůní a chutí připomíná pažitku. Po odkvětu však tmavě zelené listy téměř úplně ztratí chuť a zhořknou. I přes silné a hutné aroma není vůně medvědího česneku v závěru tak intenzivní jako u cibule a česneku, a proto neovlivňuje náš tělesný pach.

Jak zdravý je medvědí česnek?

Medvědí česnek jako typický zástupce z čeledi pórkových má velmi podobné zdravotní přínosy jako cibule, česnek nebo pórek, ale pro lidi s citlivým žaludkem je snáze stravitelný. Jeho sirné látky a silice, blahodárně působí na žaludek a střeva. Navíc se sekáním listů uvolňuje allicin, což může vést k uvolnění svalů v tepnách a tím k rozšíření cév. Díky tomu může medvědí česnek pomoci snižovat vysoký krevní tlak a má krevní čisticí účinek. Poměrně vysoký obsah vitaminu C (150 miligramů na 100 gramů) posiluje obranyschopnost organismu a chrání buňky těla před volnými radikály.

Zvláštností medvědího česneku je obsah adenosinu, který je 20x vyšší než u česneku. Adenosin má vazodilatační účinek, a proto je považován za zvláště prospěšný například při migrénách a poruchách krevního oběhu.

Medvědí česnek je proto nejlepší koupit u specializovaných prodejců, nebo si ho zasadit sami! To funguje stejně dobře na parapetu jako na balkoně a terase a samozřejmě na zahradě.

Zdroj: www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11989540/, www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19768983/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat