Prostreno.cz

Vypěstujte si vlastní hrášek. Je kamarád se srdcem

Pokud máte balkon nebo menší zahrádku, místo pro pěstování hrášku se doma vždycky najde. Nevyžaduje žádnou velkou péči, bude vám vděčný jen za oporu, po které se bude plazit a pravidelné zalévání. A jeho zdravotní benefity? Ty jsou vážně k nezaplacení!

Čas jarních výsevů je tady! Hledáte něco nenáročného, co hezky vypadá a navíc je to extrémně zdravé? Tato kritéria splňuje hrášek. Protože snáší chlad, dá se vysévat do záhonu už velmi časně. Ale pokud jste to nestihli, nic se neděje, můžete tak učinit v dubnu, květnu nebo klidně i ve druhé polovině prázdnin, čímž si zajistíte podzimní úrodu.

To zvládne každý!

Hrášek nevyžaduje žádnou extra péči, proto si ho dokáží vypěstovat i úplní začátečníci. Jeho semena se dávají do řádků, které jsou od sebe vzdálené zhruba 20 centimetrů. Jednotlivá semínka se umisťují do hloubky přibližně pěti centimetrů, zahrnou se zeminou a trochu přimáčknou. A to je vlastně všechno. Vzešlé rostlinky jsou otužilé a nevadí jim ani mírný mráz. Zalévat je nemusíte příliš často, ovšem aby byly lusky hezky šťavnaté, zemina nesmí úplně vyschnout. Hrášku je nutné poskytnout oporu, po které se bude plazit. Mimochodem, nemáte-li zahradu, dobře se mu bude dařit i v truhlíku na balkoně – vytvoří vám navíc efektivní clonu a tím i příjemné zelené soukromí. Sklízet můžete už 12 týdnů od výsevu. Víte, jak moc je hrášek zdravý?

Medicína na srdce, tlak i imunitu

Kromě toho, že obsahuje téměř všechny vitaminy a minerály, nabízí i významné množství vlákniny a bílkovin (1). Díky těmto složkám prospívá trávicímu traktu a prodlužuje pocity sytosti (2). Dále přispívá k normalizaci krevního tlaku a tím i prevenci srdečních chorob (3), reguluje škodlivý cholesterol (4) a omezuje pravděpodobnost rakoviny (5). Zároveň snižuje riziko diabetu a podporuje imunitní systém (6). Takový je to poklad! A poslední zajímavá informace – hrášek je nízkokalorický, takže na dietu ideální.

Zdroje: (1) www.nutritiondata.self.com/facts/vegetables-and-vegetable-products/2526/2, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2771510/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3798927/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3257631/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25061763/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4549665/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat