Prostreno.cz

Výhody černého pepře, o kterých jste neměli ani tušení

Ráno si připravujete vajíčka – na všechny způsoby? Kromě solničky si do ruky vezměte i pepřenku, pro své zdraví toho uděláte skutečně hodně. Pepř vám třeba pomůže při odvykání kouření!

Po tisíciletí bylo koření nedílnou součástí lidské stravy a obchodu. Konkrétně černý pepř (Piper Nigrum L.) je jedním z nejpoužívanějších koření pro zvýraznění chuti slaných (a někdy i sladkých) jídel a zároveň důležitou a zdravou potravinou. To vše díky svému antioxidačnímu, antimikrobiálnímu potenciálu a gastroprotektivním modulům. Co všechno tenhle štiplavý přírodní zázrak umí?

Podporuje kognitivní funkce

Černý pepř s piperinem jako aktivní složkou má bohatou fytochemii, která také zahrnuje těkavý olej, olejové pryskyřice a alkaloidy. Černý pepř tak pomáhá při kognitivní funkci mozku, zvyšuje vstřebávání živin a zlepšuje gastrointestinální funkce (1). Kromě toho zpomaluje stárnutí samotného mozku a předchází Alzheimerově chorobě.

Bojuje proti obezitě

Existují určité důkazy, jež ukazují, že piperin může blokovat tvorbu nových tukových buněk. Údajně zasahuje do činnosti genů, které onu tvorbu nových tukových buněk řídí. V důsledku toho může být užitečný v boji proti obezitě (2). Piperin je známý i tím, že příznivě stimuluje trávicí enzymy slinivky břišní, zvyšuje trávicí kapacitu a výrazně zkracuje dobu průchodu potravy gastrointestinálním traktem.

Snižuje růst nádorů

Činnost černého pepře a jeho aktivních látek pohlcujících volné radikály se jeví jako užitečná při chemoprevenci a kontrole progrese růstu nádoru. Vykazuje totiž protizánětlivé, antioxidační a protirakovinné aktivity v buněčných studiích (3).

Zbavuje kouření

Inhalace výparů z extraktu z černého pepře snižuje abstinenční příznaky kouření (4). Tyto výsledky podporují názor, že pocity dýchacích cest jsou důležité pro zmírnění příznaků kouření. Z toho vyplývá, že cigaretové náhražky obsahující složky pepře se mohou ukázat jako užitečné při odvykání tohoto zlozvyku.

Silice zmírňuje bolesti břicha

Silice z černého pepře se používá k inhalacím, masážím i do koupelí. Snižuje horečku, napomáhá trávení, zmírňuje bolesti břicha, prohřívá při svalových bolestech a ulevuje při nachlazení. Na druhou stranu je nutné počítat s tím, že někteří lidé mohou být na určité koření alergičtí, a to včetně černého pepře. Možná, že nejdříve budete chtít provést test snášenlivosti na malém kousku pokožky.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23768180/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3113382/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8045589/, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/8033760/






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat