Prostreno.cz

Co potřebujete vědět o tuňáku

Tuňák je jednou z nejoblíbenějších ryb. Přestože může poskytnout cenné živiny, dostává se stále častěji pod palbu kritiky. Zde se dozvíte vše, co potřebujete vědět o konzumaci tuňáka.

Tuňák je jednou z nejvyhledávanějších ryb. V závislosti na druhu je tuňák v průměru jeden až dva metry dlouhý. Kvůli jejich vysoké tělesné hmotnosti a související svalové aktivitě mají tuňáci vyšší tělesnou teplotu než voda kolem nich. Žijí spolu v menších hejnech, loví menší ryby, často migrují stovky kilometrů. Jejich stanoviště zahrnuje především tropická a subtropická moře.

Většina tuňáků se loví v Tichém, Indickém a Atlantském oceánu. 

Jeho pevná, masová konzistence je to, co dělá tuňáka tak výjimečným. Chuťově není silně rybí, ale příjemně slaná. 

Jak zdravý je tuňák?

Tuňák je obzvláště bohatý na bílkoviny a poskytuje různé minerály, jako je železo, zinek, hořčík a jód. Další zvláštností je obsah esenciálních omega-3 mastných kyselin. Tyto polynenasycené mastné kyseliny se nacházejí především v tučných rybách, jako je losos, makrela, sleď, tuňák nebo sardinky.

Tuňák je navíc jedním z mála dietních zdrojů vitaminu D rozpustného v tucích. Komerční konzervovaný tuňák má však ve většině případů nízký obsah tuku, a proto neposkytuje téměř žádné důležité mastné kyseliny. Velmi důležité jsou druhy tuňáků, období rybolovu, lokalita a způsob zpracování.

Navzdory těmto cenným živinám byste neměli ignorovat obsah methylrtuti. Tuňáci jsou stále častěji vystavení tomuto toxickému těžkému kovu, protože jako dravé ryby mohou v průběhu života akumulovat rtuť ve svých tkáních prostřednictvím potravy. 

Tipy na nákupy a úpravu tuňáka

Pokud jde o udržitelnost, obchodníci se snaží vylepšit svůj sortiment. Přesto bylo prokázáno, že tři čtvrtiny prodaného tuňáka dostává spotřebitel bez sledovatelnosti nebo kontrolované udržitelnosti. To je zejména případ levných konzervovaných výrobků.

Při nákupu často na obalech najdete informace o původu nebo udržitelnosti. Při nákupu čerstvého tuňáka se také můžete prodejce zeptat na druh, původ nebo udržitelnost. Čerstvý tuňák by neměl zapáchat, ale spíše vonět mírně slaně a po moři.

Čerstvého tuňáka byste měli zpracovat co nejdříve po nákupu. Dokud není připraven k použití, měl by být vždy uchováván v chladu. Konzervovaný tuňák má trvanlivost několik let. Po otevření je třeba nalít do čisté nádoby a spotřebovat do dvou dnů.

Tipy na přípravu

Konzervovaný tuňák nevyžaduje žádnou další přípravu, protože je již uvařený a lze jej konzumovat nebo zpracovávat tak, jak je. Steaky z čerstvého tuňáka lze naopak marinovat a připravovat podle potřeby. 

Steaky z tuňáka jsou dobré na vaření v páře, grilování nebo smažení. Ryba by se však neměla vařit příliš dlouho, jinak rychle vyschne. Konzervovaný tuňák z plechovky se často používá na saláty, na pizzu nebo pomazánky. Pokud je kvalita dobrá, používá se syrový tuňák i na tatarák, carpaccio nebo sashimi a sushi. 

Zdroj: www.eatsmarter.de/lexikon/warenkunde/fisch/thunfisch





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat