Prostreno.cz

Top druhy potravin s vysokým obsahem bílkovin

Tělo potřebuje stálý přísun bílkovin, aby mohlo budovat svaly a produkovat hormony a neurotransmitery. Pokud je váš jídelníček postavený na živočišných zdrojích, o nedostatku proteinů nemůže být řeč. Ale co když preferujete rostlinnou stravu?

Dobrou zprávou je, že existuje spousta rostlinných potravin, včetně některých druhů zeleniny, které mají překvapivě vysoký obsah bílkovin. Po čem sáhnout, pokud o navýšení proteinů právě teď usilujete?

Čočka

Jeden šálek čočky poskytuje 17,9 gramu bílkovin, tedy téměř o 30 % více než ve dvou velkých vejcích. Namítáte-li, že vás čočka nadýmá, vyhledávejte tu červenou. Červená čočka je totiž jedna z mála luštěnin, která se na nadýmání naopak nepodílí. Ale ať už zvolíte jakýkoli druh, věřte, že s čočkou svému tělu dodáte vitaminy i minerály, jako je folát, železo, hořčík a draslík. Čočka má i vysoký obsah esenciálních aminokyselin, a navíc je všestranná. Hodí se o polévek, salátů a dalších jídel.

Fazole

I fazole jsou na bílkoviny bohaté. Organismu ovšem dodávají folát a aminokyseliny. Se svou jemnou texturou a ořechovou chutí jsou fazole perfektní volbou pro pokrmy, jako je veganské chilli.

Zelený hrášek

Zelený hrášek je nedoceněná zelenina, která si zaslouží úctu. Hrách patří k zásobárnám bílkovin, ale i vitaminů A, C a K a vitaminů skupiny B. Vyzkoušejte toasty s jarní hráškovou pomazánkou a ředkvičkami!

Arašídy

Nenápadné, ale mocné arašídy (a arašídové máslo) mají vysoký obsah bílkovin, a navíc se výborné párují se sladkými i slanými přísadami. Kromě bílkovin jsou arašídy dobrým zdrojem hořčíku, kyseliny listové a vitaminu E, který v těle funguje jako silný antioxidant (1).

Chřest

Chřest, typická jarní zelenina, má překvapivě vysoký obsah bílkovin (více než 4 gramy na šálek) i ochranných flavonoidních antioxidantů. Najdete v něm vitaminy A, C, K a folát. Chřest je vynikajícím doplňkem obilných misek, těstovin a vaječných pokrmů.

Artyčok

Artyčoky jsou známé pro svůj působivý obsah vlákniny, což je živina, která ve stravě většiny lidí chybí. Jeden šálek artyčokových srdíček poskytuje 9,69 gramů této nezbytnosti, což pokrývá 34 % denní hodnoty. Kromě vlákniny artyčoky dodávají rostlinné bílkoviny plus vitaminy C a K, folát a minerály, jako je hořčík a draslík. Konzervovaná artyčoková srdce lze snadno přidat do salátů, těstovinových jídel a pečiva.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3997530





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na večeři

Více tipů

Cibulačka

(1 hlasů)

Boloňská omáčka

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat