Prostreno.cz

Proč je dobré přidávat do čaje med

Horký čaj a med… Zázračné a důvěrné známé spojení, které jsme znali již jako děti, když jsme byli nachlazení a měli kašel.

Spojení čaje a medu však v sobě ukrývá mnohem více potenciálu, než se na první pohled zdá, a zarputilým odmítáním „veškerého cukru“ se můžete ochudit o velice přínosné účinky medu pro vaše zdraví.

Kromě toho, že zvyšuje účinnost léčivých vlastností bylin v čaji, přidá do vašeho oblíbeného nápoje také dávku antioxidantů, prebiotik a dalších sloučenin podporujících zdravý imunitní systém.

Starověké použití medu

Léčebné schopnosti medu nejsou žádným tajemstvím. Údajně se používal jako antibiotická mast již před 8 000 lety a mnohé starověké civilizace zmiňují med jako vyloženě léčivý prostředek.

Egypťané například používali med jako lokální mast k urychlení hojení ran. Hieroglyfy a recepty na papyru pocházející zhruba z roku 1700 př. n. l. ukazují, jak se med používal k ochraně chirurgických řezů před infekcí.

Řekové zase med míchali s vodou a vínem a vytvářeli tak elixír, který jim napomáhal k lepšímu trávení. Smíchán s jinými bylinami a prášky tvořil pastu, kterou se léčily infekce uší a očí. (1)

Podle tradiční čínské medicíny je med vyvážená látka (ani „nezahřívá“ ani „nechladí“), která dokáže léčit zažívací potíže, žaludeční vředy a zácpu. Med a teplé mléko byly v té době důvěrně známou medicínou k zmírnění úzkosti a nespavosti.

Proč přidávat med do čaje?

Moderní výzkum podporuje většinu toho, co tyto starověké civilizace tušily. (2,3,4)

Mnoho studií například zjistilo, že antibakteriální vlastnosti medu z něj činí vhodnou volbu při léčbě řezných ran, odřenin a jiných ran. Další studie prokázaly, že fenolické sloučeniny v medu skutečně pomáhají udržovat zdravý trávicí systém a jak dobře víme, zdravá střeva jsou klíčem ke zdravému imunitnímu systému.

Obsah antioxidantů v medu rovněž pomáhá chránit buňky před poškozením a podporuje schopnost těla snáze bojovat s nemocemi. (5)

Zevně, nebo vnitřně?

Možná se vám starověké praktiky nezamlouvají, a představa nanášení medu přímo na pokožku vás neláká, a zrovna tak si nechcete dobré víno ředit medem, nicméně nějaká ta malá lžička přidaná do čaje je snadný a velice účinný způsob, jak využít zdravotních předností medu!

Med je totiž skvělou alternativou k bílému cukru a sladidlům bez kalorií, které nabízejí malý nebo žádný nutriční přínos, a navíc zvyšuje účinnost bylinek v čaji! Své o tom ví snad každý, kdo někdy pil lipový čaj s medem, že ano?

Není med jako med

Zatímco veškerý med je převážně fruktóza a glukóza, každý typ se pak vyznačuje různým obsahem aminokyselin, vitaminů, minerálů a enzymů. Přesné chemické složení závisí na typu (květový, lesní, medovicový apod.). To pak určuje i barvu a chuť medu.

Samotné experimentování při spojení čaje a medu je příležitostí k objevování nových kombinací chutí.

Například svíravost a travnatou chuť zelených čajů skvěle doplní květový med.

Bílý čaj je naopak velmi jemný sám o sobě, proto by měl být párován s podobně světlým medem, jako je například akátový med.

Med lze skvěle kombinovat i s jinými příchutěmi. Kupříkladu přidáním medu a špetky skořice do čaje rooibos získáte zahřívací a zklidňující nápoj ideální pro chladné měsíce.

Med s kapkou citronové šťávy má zase opačný účinek a dodá „šmrnc“, který skvěle doplní váš černý čaj při polední přestávce.

Použití medu ve vašem čaji

Med je sladší než cukr, proto používejte skutečně malé množství. Jedna čajová lžička medu na šálek čaje je takovým zlatým středem. Ujistěte se však, že přidáte med až poté, co lístky (sypaného) čaje změknou a voda mírně vychladne.

Pokud je voda příliš horká, může zničit fotochemikálie a enzymy, a dokonce změnit chuť medu, takže bude mírně hořký. Voda by proto měla být zpravidla teplá, ne horká!

Shrnutí

Med je skvělým parťákem pro váš šálek čaje, protože kromě sladké chuti jej obohatí také antioxidanty a dalšími sloučeninami, které pomáhají vašemu tělu zvládat boj s infekcemi.

Pití čaje s medem vám pomůže cítit se lépe, pokud váš trápí bolest břicha a může pomáhat zmírnit záněty v těle. Není však med jako med, a proto raději preferujte odběr medu přímo od včelaře, kde se dozvíte nejen o jeho původu, ale máte jistotu, že není „ředěný“ či průmyslově zpracovaný.

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3758027/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5822819/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5424551/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5406168/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30208664/





Celkem 1 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Veselá omeleta s jarní cibulkou

(22 hlasů)

Kokosové lívance

(29 hlasů)

Croissanty s vanilkovým krémem

(38 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat