Prostreno.cz

Souvislost mezi masem a infekcí močových cest

Infekce močových cest je jednou z nejčastějších infekcí, kterým lidé (zejména ženy) čelí, přičemž nová studie poukazuje na potenciálního viníka. Mezi možné příčiny se řadí bakterie E. coli nalezená v mase!

Nebezpečí číhá všude! Studie Univerzity George Washingtona porovnávala typy E. coli nalezené v 1 188 případech infekce močových cest. K tomu akademici využili 1 923 vzorků masa zakoupených v místních obchodech s potravinami. A výsledek? Šokující!

Kontaminované masné výrobky jako zdroj infekce

85 procent z celkového počtu případů by mohlo odpovídat kmenům nalezeným v lokání nabídce masa (1). Profesor a zároveň vedoucí studie Lance B. Price ze zmíněné univerzity uvedl, že již několik minulých studií naznačovalo, že existuje souvislost mezi E. coli a infekcí močových cest přenášenou potravinami, ale odhadnout konkrétní počet případů se ukázalo jako extrémně obtížné. Proto vědci museli vyvinout zcela nový analytický přístup, což jim trvalo 10 let.

Zatímco obavy z typické otravy jídlem s příznaky stáčení žaludku vás mohou povzbudit k tomu, abyste měli na paměti bezpečnost potravin (a správné zacházení s masem), klíčová je i investice do pravdu dobrého teploměru na maso. Studie totiž naznačuje, že potraviny jsou sice pravidelně testovány na kmeny E. coli, které nejčastěji způsobují gastrointestinální infekce, ale co je to platné, když konečný zákazník maso dostatečně tepelně neupraví.

Co všechno se může stát?

Platí, že většina případů infekcí močových cest se léčí antibiotiky, ale malá část se stává závažnější, neboť se šíří se do močového měchýře, ledvin nebo krevního řečiště. Bakterie také mnohem častěji infikují ženy (kvůli jejich anatomii).

Lékaři podotýkají, že lidé často infekce močového měchýře považují za menší nepříjemnost, nicméně močový měchýř je hlavní vstupní branou do ledvin a krevního řečiště pacientů. Nejvyššímu riziku život ohrožujících krevních infekcí jsou pak vystaveni lidé starší 55 let a zranitelná populace, jako jsou pacienti s rakovinou a transplantacemi.

Signály, že něco není v pořádku

Na rozdíl od potravinových infekcí E. coli v trávicím traktu sídlí déle, ve skutečnosti se za typickou inkubační dobu považují tři až čtyři dny, takže pozor na to, co jste jedli. Nejčastějším příznakem infekce močového měchýře je pálení nebo bolestivý pocit při močení, objevuje se však i krev v moči. Pokud infekce postupuje do ledvin, pravděpodobně skončíte s horečkou a zimnicí, bolestmi v dolní části zad a nevolností nebo zvracením.

Zdroje: (1) www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2352771423000381, www.wikipedia.org, www.realsimple.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat