Prostreno.cz

Mrkvová šťáva je zdravé zpestření jídelníčku

Mrkvová šťáva je parádní součást pitného režimu, protože podporuje detoxikaci, hubnutí, imunitu, zrak, mozkové funkce i srdce. Navíc bojuje proti rakovině a diabetu!

Mrkev se dá konzumovat mnoha způsoby – může být vařená, dušená, smažená v klasickém trojobalu i jen tak syrová. Ale co její tekutá verze? I ta se počítá! A možná je to dokonce ten nejzdravější způsob. Podle britského podnikatele, spisovatele a průkopníka odšťavňování Normana Walkera mrkvová šťáva přispívá k normalizaci všech tělesných funkcí a je nejlepším zdrojem vitaminu A, který tělo může rychle přijmout. Jak přesně působí?

Chutný zesilovač antioxidantů

Že tato tekutina není tak ledajaká, to potvrzují i vědci. Její pití prý zvyšuje antioxidační kapacitu organismu (1), proto snižuje oxidační stres a tlumí záněty. Díky zmíněnému vitaminu A podporuje ostrý zrak a představuje prevenci makulární degenerace (2). Protože je velmi bohatá na karotenoidy, zlepšuje také stav pokožky a chrání ji před poškozením (3). Dobrý vliv má ale i na štíhlé tělesné křivky.

Drink, který vylepší postavu

Hubnete? Pak do pitného režimu určitě zahrňte i mrkvové občerstvení. Obohatí vás o potřebnou vlákninu, která prodlužuje pocity sytosti, předchází přejídání, přispívá k detoxikaci a posiluje metabolismus, čímž dietu a shazování nadbytečných kilogramů značně usnadňuje (4). Vyzdvihnout se ovšem musejí i další výhody. Poznatky na sobě nezávislých studií se shodují v tom, že perorální podávání mrkvové šťávy omezuje pravděpodobnost rakoviny (5). Dále normalizuje hladinu krevního tlaku (6) a reguluje škodlivý cholesterol (7). Je prokázáno, že tohle oranžové občerstvení zmírňuje i příznaky diabetu (8). A teď otázka – nepotřebujete náhodou vylepšit své soustředění a pracovní produktivitu?

Doping pro mozek

Mrkvový nektar skrývá i další tajemství. Obsažený betakaroten zvyšuje kognitivní schopnosti a zabraňuje poškození mozkových buněk (9), takže příznivě ovlivňuje paměť, myšlení i schopnost učení. Nelze opomenout ani to, že stimuluje imunitní systém (10). Nedáte si sklenku? Osvěží a vylepší vaše zdraví!

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3192732/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/7933422, (3) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/11880562/, (4) www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0899900704003041, (5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24773914/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5372571/, (7) www.pubag.nal.usda.gov/catalog/5695219, (8) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25341087/, (9) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/17998490/, (10) www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/14520020





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Míchaná vejce s chřestem

(8 hlasů)

Kuskus se sušeným mangem

(17 hlasů)

Domácí granola

(2 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat