Prostreno.cz

Největší a nejmenší ovocné zdroje cukru

Vzhledem k tomu, že cukr je v dnešní době téměř ve všem, včetně salátových dresinků a sterilovaných potravin, možná budete chtít jeho příjem z ostatních zdrojů trochu snížit. Ve kterém ovoci je ho nejméně?

Cukr a obezita. Tohle spojení zná každý. Ve studii publikované v odborném časopise JAMA Internal Medicine však vědci zjistili souvislost mezi stravou s vysokým obsahem cukru a vyšším rizikem úmrtí na srdeční choroby (1). Samozřejmě, že je neuvěřitelně důležité, odkud cukr pochází.

Vysoce zpracované sladkosti a přidaný cukr (například pečivo, bonbóny a všechny druhy balených svačin) často nabízejí nejen kalorie a cukr navíc, ale i malou nutriční hodnotu. Na druhou stranu ovoce obsahuje spoustu dalších živin, jako jsou vitaminy či vláknina. Proto si určitě zaslouží místo ve vašem nákupním košíku. Myslete však na to, že celé ovoce a ovocná šťáva nejsou jedno a totéž. Vždy je lepší ovoce jíst než pít. A které druhy mají nejvyšší a nejnižší obsah cukru?

Vysoký obsah cukru

Mango

Obsah cukru: 24 gramů na šálek plátků. Toto tropické ovoce může mít vysoký obsah cukru, ale to rozhodně neznamená, že by v regále obchodu mělo zůstat. Mango dále poskytuje vitamin C, vitamin A, vitamin E, vitamin K, vitaminy B (tiamin, riboflavin, niacin, B6 a folát) a draslík.

Granátové jablko

Obsah cukru: 23,8 gramu na šálek semen. Granátové jablko možná není tak trendy jako před pár lety, ale rozhodně toho má hodně co říct. Ukrývá v sobě vlákninu, vitamin C, vitamin E, vitamin K, vitaminy B (tiamin, riboflavin, B6, folát, kyselinu pantotenovou), hořčík, fosfor, draslík, měď nebo mangan.

Mandarinky

Obsah cukru: 21 gramů na šálek. Tyto drobné oranžové plody obsahují více cukru než jiné možnosti. Z každé porce však získáte spoustu prospěšných vitaminů a minerálů – a také nějakou vlákninu.

Nízký obsah cukru

Avokádo

Počet cukru: 0,7 gramu na jeden šálek plátků. Ano, avokádo je technicky vzato ovoce, které je zásobárnou vitaminu C, vitaminu B, vitaminu E, draslíku, luteinu a vlákniny.

Maliny

Počet cukru: 5 gramů na jeden šálek. Maliny dále poskytují vlákninu, vitamin C, vitamin E, vitamin K, folát, železo, hořčík, draslík, měď či mangan.

Jahody

Obsah cukru: 7 gramů na jeden šálek. Nakrájené jahody působí ve vaší oblíbené cereálii trochu nostalgicky, ale to vůbec ničemu nevadí. Taky samozřejmě nikdy neuděláte chybu, když je obalíte v čokoládě. Jen by měla být hořká a kvalitní. Jahody nabízejí vlákninu, vitamin C, folát, hořčík, draslík nebo mangan.

Zdroje: (1) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/24493081, www.vitaminshoppe.com, www.wikipedia.org






Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat