Prostreno.cz

Příjem manganu by neměly podceňovat zvláště ženy

Chcete vylepšit svou pokožku i plodnost? Neberte mangan na lehkou váhu! Díky němu se vám v budoucnu při menopauze může vyhnout i osteoporóza.

Každý minerál je pro tělo nějakým způsobem důležitý i potřebný. Mangan nevyjímaje! Užíváte doplňky stravy s jeho obsahem? Nebo ho raději čerpáte z potravinových zdrojů? Pokud ne, měla byste. Zvláště ženám totiž podává pomocnou ruku!

V sázce není jenom plodnost

Mangan je nezbytný pro správnou funkci enzymů, stejně jako pro vstřebávání živin a hojení ran. Jeho nedostatkem si koledujete o bolesti kloubů a nepříjemné svalové křeče, ovšem narůstá i riziko poruchy plodnosti. Denní doporučená dávka pro dospělého jedince je zhruba 2,3 mg (1). Chcete znát další důvody, proč se jí držet zuby nehty?

Kosti jsou v bezpečí

Zmíněný minerál je klíčový pro vývoj a celkovou strukturu kostí, neboť zvyšuje jejich hustotu (2). Právě proto se tolik osvědčuje ženám v menopauze. Hladiny estrogenu při ní klesají, což má za následek mimo jiné i ztrátu kostní hmoty a tím i velkou pravděpodobnost obávané osteoporózy (3). Berte mangan jako prevenci i investici, která se skutečně vyplatí.

Lapač volných radikálů

A máme tady další přínosné manganové působení. Tento prvek má slibné antioxidační schopnosti, které mu umožňují kontrolu nad škodlivými volnými radikály v těle (4). O těch je známo, že poškozují buňky, čímž nahrávají nejen vzniku chronických chorob, ale i předčasnému stárnutí a rozvoji vrásek.

Urychlovač metabolismu

Která příslušnice něžného pohlaví by čas od času nedržela dietu? Pokud ani vy nejste výjimkou, jistě vás bude zajímat, že enzymy aktivované manganem jsou užitečné pro svižnější metabolizaci cholesterolu, aminokyselin, sacharidů i vitaminů, přičemž podporují i činnost jater (5). Na závěr se sluší dodat, že seznam jeho potravinových zdrojů zahrnuje ořechy, obilniny, ovesné vločky, luštěniny, listovou zeleninu a borůvky.

Zdroje: (1) www.fda.gov/food/new-nutrition-facts-label/daily-value-new-nutrition-and-supplement-facts-labels, (2) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18330520/, (3) www.betterhealth.vic.gov.au/health/conditionsandtreatments/menopause-and-osteoporosis, (4) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/2855733/, (5) www.pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/7136726/





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat