Prostreno.cz

Nejlepší jídla při nemoci

Teče z nosu, škrábe v krku – a vy myslíte jen na to, jak rychle zalézt do postele. Ale které potraviny proti nachlazení a chřipce jsou vlastně užitečné?

Nachlazení bohužel úplně nezabráníte, ale můžete posílit svůj imunitní systém. Kdo se hodně hýbe, a je navíc na čerstvém vzduchu, dělá pro své zdraví hodně. Ale strava je také zásadní pro fyzickou pohodu a silný imunitní systém.

Čaj

Horký nápoj je asi nejznámější a nejčastěji používaná potravina proti nachlazení a nemocem. Při nemoci potřebujete hodně tekutin a k tomu je čaj ideální.

Čaj obsahuje bioaktivní látky polyfenoly, které působí antioxidačně a protizánětlivě, čímž dokážou chránit tělesné buňky před škodlivými vlivy a před zhoubnými nádory. Taniny, forma polyfenolů nalezených v čaji, působí také proti virům, bakteriím a plísním. 

Med

Med nejen skvěle chutná a dokáže osladit čaj, ale je také skutečným zabijákem virů. Med působí antibakteriálně, dokáže posílit imunitní systém, pomáhá při akutním suchém kašli a rýmě.

Zázvor

Známé jsou také léčivé vlastnosti zázvoru. Má expektorační, protizánětlivý, antivirový a hřejivý účinek. Zázvor má také antioxidační a antimikrobiální účinek. Kořen může snížit závratě a nevolnost, a to i tu cestovatelskou.

Kuřecí polévka

Znáte je z filmů a knih: povinná slepičí polévka při nachlazení. Slepičí polévka je velmi účinná potravina při nachlazení. To je způsobeno zdravými složkami v kostní dřeni. Do kuřecí polévky používejte hodně čerstvé sezonní zeleniny. Získáte tak extra porci vitaminů, minerálů a dalších důležitých živin.

Česnek

Tato hlíza je také malým domácím léčebným zázrakem díky svým antivirovým a antibakteriálním vlastnostem. Složka allicin dokonce působí proti bakteriím a plísním, které jsou odolné vůči běžným lékům, a posiluje tak imunitní systém.

Cibule

Cibule je také známá potravina při nachlazení a kašli. Obsahuje esenciální oleje včetně alliinu, které příznivě ovlivňují imunitní systém. Flavonoid quercitin působí antivirově a antibakteriálně. Neničí se ani teplem, takže cibule skvěle využijete třeba do cibulové polévky. 

Kořeněná jídla

Kořeněná jídla jako chilli papričky obsahují kapsaicin. Tento alkaloid vytváří v těle tepelný nebo štiplavý stimul a uvolňuje neuropeptidy. Známou reakcí na konzumaci kořeněných jídel je rýma – a to může pomoci, když máte ucpaný nos.  

Zelená listová zelenina

Zelenina obsahuje mnoho vitaminů a minerálů, které tělo při nemoci potřebuje ve zvýšené dávce. V boji proti nachlazení byste měli jíst častěji tyto zelené potraviny: špenát, římský salát, savojské zelí, růžičkovou kapustu, brokolici a kapustu. Obsahují hodně vitaminů A, C a K a také hodně ochránce buněk vitaminu E, který má také velmi dobrý vliv na imunitní systém. Tyto druhy zeleniny mohou mít antibakteriální účinek a poskytují dostatek minerálů, jako je vápník, draslík a železo.

Jogurt

Jogurt je bohatý na kvalitní bílkoviny a podle obsahu tuku obsahuje větší či menší porci vitaminů A a D a také hodně vápníku a hořčíku. Existují také speciální druhy probiotických jogurtů. Bakterie mléčného kvašení jsou dobré pro vaše zdraví, ale je důležité, aby se tyto bakterie dostaly do střev živé. 

Zdroj: www.mayoclinic.com, www.healthline.com





Celkem 0 komentářů


Sledujte nás na sociálních sítích:
Vložit můj recept

Reklama

Tip na snídani

Více tipů

Pečená vejce s pažitkou

(20 hlasů)

Snídaně pro dva

(17 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat