Prostreno.cz

Nejlepší doplňky stravy při menopauze

Návaly horka, nespavost a přibírání na váze. Mezi nejlepší způsoby, jak podpořit své tělo během menopauzy, patří zdravá strava a cvičení. Víte, jaké doplňky stravy by vám neměly chybět, pokud nedopnete své oblíbené kalhoty?

Ano, vaše měnící se tělo může mít velký dopad na sebevědomí. Že během menopauzy přibíráte na váze? Učiňte tomu přítrž!

Menopauza a kila navíc. Co se to děje?

Podle lékařů ženy po menopauze přiberou v průměru pět kilo. Pokud jde o důvod, předpokládá se, že se jedná o důsledek nižších hladin estrogenu, zpomalení metabolismu souvisejícího s věkem a celkového snížení úrovně fyzické aktivity. Stárnutí s sebou také přináší úbytek svalové hmoty, což je neméně důležité, neboť svaly v klidu spalují více kalorií než jiné typy tkání. Stejně jako u žen v jakékoli jiné životní fázi, i zde může pomoci cvičení, dobrý spánek a změny stravy. Do své denní rutiny zařaďte tyhle doplňky!

Zázvor

Zázvor může pomoci vašemu trávení a eliminovat nadýmání (1). Přidávejte ho do svých jídel co možná nejčastěji.

Probiotika a prebiotika

Zdraví střev je spojeno s hormony, náladami a celkovým zdravím. (Zdravý střevní mikrobiom umožňuje efektivnější trávení jídla.) Kromě toho důkazy naznačují, že potravinářské produkty obsahující probiotické bakterie by mohly přispět k prevenci ischemické choroby srdeční snížením hladiny cholesterolu v séru a také ke kontrole krevního tlaku (2).

Omega-3

Omega-3 mohou být nápomocné při snižování chuti k jídlu a krocení hladu. Také hrají roli v metabolismu a výdeji energie (3). Je to jeden z nejlepších doplňků, které lékaři ženám v menopauze doporučují.

Vitamin E

Tento vitamin působí jako antioxidant, který má v moci snížit zánět, stres, přibírání na váze a riziko deprese (4).

Vitaminy skupiny B

Vitaminy skupiny B jsou nezbytné pro energii, a navíc podporují kognitivní nebo psychické funkce (5).

Zelený čaj

O tomto čaji se již dlouho říká, že pomáhá při hubnutí (6), což je podpořeno několika klinickými studiemi.

Co dalšího vám pomůže cítit se lépe?

Bylo prokázáno, že kořen maca pomáhá regulovat náladu, metabolismus a hladinu energie a snižuje návaly horka. Předběžná zjištění zároveň ukazují, že 3,5 g kořene za den snižuje psychické symptomy, včetně úzkosti a deprese, a krotí míru sexuálních dysfunkcí u postmenopauzálních žen – nezávisle na estrogenní a androgenní aktivitě (7).

Zdroje: (1) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6341159/, (2) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4045285/, (3) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8106165/, (4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8840247/,(5) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7019700/, (6) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3649093/, (7) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/18784609/





Celkem 0 komentářů

Tip na snídani

Více tipů

Brokolicová omeleta

(23 hlasů)

Omeleta plněná špenátem

(35 hlasů)
Prostreno.cz

Pro pokračování se musíte registrovat nebo přihlásit

Přihlásit přes Bety.cz Registrovat